Roskam Moordkuil Jaargang 11, 2005

Nummer 20

Het is ooit begonnen jaren geleden met Pim Fortuyn. Die werd door een businessclub ingehuurd als spreker. Hij werd door zijn chauffeur vlak voor tijd afgeleverd, hij sprak 25 minuten en eindigde met: “Geen vragen meer? Tot ziens.” En weg was hij weer. Op het achterbankje van de bekende Jaquar. De factuur (ik weet het bedrag niet meer precies, maar Fortuyn was niet goedkoop) volgde meestal snel.

Ook het Regionaal Ondernemers Contact in Almelo had Fortuyn al ingepland, geschrokken belde een bestuurslid of ik wellicht na afloop van de lezing een paar aanvullende vragen wilde stellen, de eigen leden waren niet zo brutaal en waren bang afgebrand te worden door de snelle professor.

Elke rotaryclub, businessclub of ondernemersclub die regelmatig een spreker over de vloer heeft, zet daar meestal een gespreksleider bij. Zo ook bij de businessclub De Koperen Hoogte van Hennie van der Most. Die nodigt maandelijks geestverwanten uit, een spetterende gast en een leuke, informatieve avond is het gevolg.

Van der Most wil alleen met andere ondernemers praten, hij heeft de pest aan allerlei adviseurs die als een sprinkhanenplaag op elke ondernemersbijeenkomst afkomen. En ze kennen elkaar allemaal in het DGA-wereldje, dus kwam Joep van den Nieuwenhuijzen vertellen waarom hij minister van Economische Zaken (namens de LPF) wilde worden, Cor Boonstra verklaarde waarom hij in België bankiert en Cees van den Hoeven kwam uitleggen waarom hem weinig schuld in de schoenen geschoven kan worden.

En dus werd Geert Wilders ook opgetrommeld toen die nog voor bijna niemand te vinden of te spreken was. Het was in de korte periode na de moord op Van Gogh. Ik heb het bezoek meegemaakt van Beatrix aan de studio van RTV Oost, de voorbereidingen verbleekten in vergelijking met de komst van Wilders naar De Koperen Hoogte. Eén van zijn eisen was een lezing zonder gespreksleider, journalisten mochten zelfs niet eens weten dat Wilders naar Zwolle kwam.

Nee hoor, dat had niets te maken met zijn veiligheid, maar alles met het beschamende optreden dat Wilders voor de geslaagde ondernemers bij Van der Most zou gaan houden. En dat hij vervolgens ook hield. Wilders heeft namelijk geen geld, ja natuurlijk zijn eigen (VVD)salaris, maar zijn Groep Wilders is niet verkozen, dus geen geld uit de staatskas. Mijnheertje Wilders kwam die avond gewoon bedelen. En daar had hij liever geen pottenkijkers bij.

Nu smeken de medewerkers van Wilders bijna of de journalisten hem willen interviewen. Bij Tubantia werd er nog een heel veiligheidscircus opgetuigd, nu loopt hij over de markt en de veiligheidsagent komt een uurtje van te voren in de studio kijken. De meeste medewerkers van Wilders zijn eendagsvliegen die gokken op een verkiezing. Net als bij de LPF is het meeste volk gajes.

Vorige bijdrage

‘April doet wat-ie wil’

Volgende bijdrage

Martin Bril is misschien wel de allerbeste stukjesschrijver van Nederland

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *