Roskam Moordkuil Jaargang 11, 2005

Nummer 46

Ze kunnen geen echte ondernemers vinden voor de politiek en blijkbaar ook niet voor hun eigen clubjes. Want Otto Zuidema is al een paar jaar voorzitter van het MKB in het oosten van het land en Jans Schepers gaat vanaf volgend jaar de Kamer van Koophandel voor Veluwe en Twente leiden. Zuidema en Schepers zijn allebei heel, echt hééél aardig, maar het zijn bankiers en ze moeten eigenlijk zo snel mogelijk weg.

Ik geef toe, de vorige MKB-voorzitter was een zak hooi die Brandewijn (of zoiets) heette (en ook verkocht), die nooit een mening had en altijd onbereikbaar was. En die vooral dat baantje had aangenomen omdat hij in de veronderstelling verkeerde een paar flessen wijn meer te kunnen verkopen als gevolg van de free publicity. Zuidema is een paar klassen beter. Maar wel een bankier. Dat moet toch tot belangenverstrengeling leiden, dat kan niet anders.

De belangrijkste aanbeveling voor Schepers als nieuwe voorzitter van de KvK is dat hij uit Deventer komt. Geen gezeik met de Veluwe en Twente. Want dat is tegenwoordig het allerbelangrijkste in het bestuur. De kruideniers en Hema-worsten in het KvK-bestuur konden niet met de directe manier van communiceren van Victor Doorn (topman uit de stal van Wegener) overweg. Als iemand in Twente tot in zijn teennagels de pest heeft aan dat asociale zooitje van uitgeverij Wegener, dan ben ik het wel, maar Doorn (die teruggaat naar zijn oude baas) deugt wel.

De grootste KvK van Nederland met alle problemen van dien, zoals onderling bestuurlijk wantrouwen, gezeur over ondernemersbijdragen, fusies (want er moeten minder KvK’s komen), zal de komende jaren worden geleid door de plaatselijke grootheid uit Deventer. En hij staat er praktisch alleen voor, want directeur Van Ingen heeft haar langste tijd in Twente gehad. Die mooie tante is wel zo’n beetje klaar met deze regio. De headhunters kunnen weer bellen, maar liefst wel baantjes van twee ton.
Raar eigenlijk dat zij niet wat meer achter Doorn is gaan staan. Ik geef toe, je kunt weinig zien achter zijn rug, maar voor Van Ingen hebben de meeste baantjesjagers toch altijd wel respect.

Voor wie de nieuwe man niet kent: Schepers heeft een aristocratisch voorkomen, strak in het pak, lintje op het revers. Een cv van twee A4-tjes aan bijbaantjes. Hij leidt (nog) een bank met een balanstotaal van bijna 1,3 miljard dat moet uitgroeien tot de Rabobank voor Salland. Die Schepers moet straks mensen gaan ontslaan, die moet Zwolle annexeren, die moet in Den Haag overleggen, lobbyen. Dan spreekt het niet in je voordeel dat je 41 jaar bij de boerenleenbank op de loonlijst hebt gestaan. En hij kent Doorn goed, hij had even moeten bellen om te horen hoe Doorn in het pak genaaid is.

Zuidema is een leuke vent, Schepers is heel capabel, maar ik ben allergisch voor bankiers. En er zijn er nu wel erg veel op belangrijke functies in Twente.Vorige bijdrage

‘Ik ben ervan overtuigd dat we over een aantal jaren blij zijn met Betuwelijn’

Volgende bijdrage

Rabobank geeft Tip van de Week

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *