Roskam Moordkuil Jaargang 12, 2006

Nummer 1

Weer een overstelpende hoeveelheid nieuwjaarsrecepties, maar die van de Kamer van Koophandel van Zwolle was deze week toch wel de leukste, niet in de laatste plaats dankzij de aanwezigheid van VNO-NCW-voorman Bernard Wientjes die nooit met meel in zijn mond praat. Hij viel bijna om toen hij de Zwolse voorzitter Mengelberg van de provincie hoorde eisen dat die zich hard moet maken om Windesheim (met de Universiteit van Amsterdam) dezelfde status te gunnen als die van de Universiteit Twente. Wientjes zei net niet dat Mengelberg gek was geworden.
Wat die man wel is, want der Otto zei meteen na afloop dat hij dat niet gezegd had, terwijl de hele zaal het had gehoord. Mengelberg zegt wel vaker dingen die hij anders bedoelt. Hij was ook de man die een paar jaar geleden ineens naar voren geschoven werd om te voorkomen dat Petra Baarslag (van het transportbedrijf) voorzitter van de Kamer van Koophandel zou worden. Niet omdat hij iets kan, maar liever kabouter Plop dan juffrouw Mier, moeten ze in Zwolle bedacht hebben. Maar ze (de invloedrijke ondernemers die Mengelberg naar voren schoven) hebben zich nooit gerealiseerd dat je van Mengelberg nooit meer af komt.

Zelfs nu driekwart van de ondernemers in Zwolle zegt liever bij Twente te horen (als één grote Kamer), trekt Mengelberg daar geen of verkeerde conclusies uit. Hij blijft zitten in het nieuwe bestuur, terwijl Baarslag nu helemaal is afgeserveerd. Ik hoop voor de ondernemers in Zwolle dat er snel een fusie komt van de twee Overijsselse Kamers, maar ik voorspel dat Mengelberg in ruil voor zijn medewerking wel weer een erebaantje eist. Dat is het echte probleem van de Kamers van Koophandel in Nederland: in het bestuur zitten nauwelijks echte ondernemers, vooral omhooggevallen loonklerken en voormalige personeelschefs.

Komende maandag loop ik hetzelfde zooitje grijze pakken weer in Deventer tegen het lijf waar de Kamer van Twente en de Veluwe veiligheidshalve haar gasten zal ontvangen. Politieke overwegingen, want Deventer is onbereikbaar, niemand kan er zijn auto kwijt en het is ongelooflijk koud in die grote kerk. Maar ja, als je met niemand ruzie wil, dan kies je daarvoor.

In Deventer spreekt Cornielje, de nieuwe commissaris van de koningin van Gelderland, ook tot zijn eigen stomme verbazing.

Handjes geven aan mensen aan wie je afziet dat ze die goede wensen absoluut niet menen, maar ja… hun goede fatsoen. Ik heb dit jaar voor het eerst ook tientallen wensen per SMS ontvangen.
Lekker onpersoonlijk. Doe het dan niet, denk ik. Het jaar is toch al zo rot begonnen, ik las in de regionale krant dat ik blijkbaar nog een zalm van een dame in Goor tegoed heb. Hoewel, een beetje afvallen kan in mijn geval ook geen kwaad las ik in diezelfde krant.

Voor maandag: iedereen die mij een lul vindt (wat ik zeer waardeer), geef me dan ook geen hand alsjeblieft.

Vorige bijdrage

Nummer 51/52

Volgende bijdrage

Nummer 2

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *