Roskam Moordkuil Jaargang 12, 2006

Hatenboer en Van Keulen zijn voor de duvel niet bang

Ik heb een aantal jaren in de medezeggenschapsraad van een basisschool in Hengelo gezeten om mee te praten en mee te denken over de ontwikkeling van de school. Ik ben daar niet heel enthousiast geworden over het onderwijs en het onderwijzend personeel, maar ik kon er toch altijd slecht tegen als opgewonden ouders verhaal kwamen halen tijdens ouderavonden onder het motto In het bedrijfsleven waren jullie allang failliet.

De onvoorstelbare grofheden die het bedrijfsleven, ook in deze regio zich in sommige gevallen permitteert, is ongekend. En maar zeuren over de werkloze die wat bijverdient. De totale jaarlijkse uitkeringsfraude in Nederland is om en nabij de 160 miljoen euro. Veel geld. Het zou niet moeten kunnen. Maar de omvang van de totale jaarlijkse faillissementsfraude is wel iets hoger: zeshonderd tot duizend miljoen euro. Toch zijn er slechts 55 rechercheurs die zich hebben gestort op deze fraude, waar Nederland 1.150 rechercheurs op de stiekem bijverdienende bijstandsmoeder afstuurt.

En daarom vind ik het leuk en spannend dat een paar ondernemers zich politiek nadrukkelijk hebben gemeld, zoals Joop van Keulen in Nijverdal en Jeroen Hatenboer in Enschede. De laatste gaat er eigenlijk vanuit dat hij wethouder wordt, omdat de andere partijen eigenlijk niet om hem heen kunnen. Verder kan Hatenboer het erg goed vinden met Jeroen Goudt van het CDA en dat is verreweg de kundigste bestuurder van Twente.

Hatenboer serveert maaltijden, doet in zijn horecatent af en toe leuke dingen, heeft in de gemeenteraad in de afgelopen jaren gezien hoe stompzinnig een volksvertegenwoordiging soms functioneert. Maar hij is nog steeds enthousiast en wil nota bene graag economische zaken in zijn portefeuille om ondernemersgeest in het stadhuis te krijgen. Dat hij zich als ondernemer regelmatig beklaagde, maakt hem enerzijds kwetsbaar voor belangenverstrengeling, anderzijds is het leuk dat een ondernemer de politieke problemen zelf wil aanpakken.

Joop van Keulen is een geval apart. Met iedereen (in de politiek) ruzie, lanceerde zichzelf als wethouder, werd afgebrand en zal zich op zijn wintersportadres wel verbijten niet iets constructiever met de nieuwe plaatselijke partij in Hellendoorn te zijn omgegaan, want die is nu de grootste. Van Keulen, met een paar goede adviseurs om zich heen, had een leuke wethouder kunnen worden in het stoffige Hellendoorn. Er zou in elk geval meer gediscussieerd worden en meer gelachen. Net als Hatenboer is hij voor de duvel niet bang. Van Keulen had onlangs het gore lef wat onaardigs over Ten Cate te zeggen. Tijdens een bijeenkomst van de Club van 10 kreeg hij van bestuursvoorzitter De Vries van Ten Cate onderuit de zak.

En ik adviseer u op Ommen te letten waar de Lokale Partij Ommen (LPO) een college gaat samenstellen. Mevrouw Buter (ook ondernemer) kreeg mandaat van de kiezers. Heerlijk.

Vorige bijdrage

Nummer 9

Volgende bijdrage

Wethouder Jan Lempsink wordt door het CDA genaaid

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *