Roskam Moordkuil Jaargang 12, 2006

Nummer 9

Volgende week presenteert Essent weer de jaarcijfers. Ze zullen wel fantastisch zijn. Essent betaalt de eigen topman Boersma iets minder dan een miljoen euro. En om dat geld bij elkaar te schrapen, is het bedrijf niet te bedonderd bejaarden en gezinnen met kleine kinderen van energie af te snijden. Wie niet betaalt, gaat maar dood, vindt Essent. Er moet poen verdiend worden.

Essent is een gedrocht geworden, net als Vitens en Nuon. Ze worden geleid door dieven. Pseudo-ondernemers. Die Boersma is een soort omgekeerde Robin Hood, want die stal tenminste nog van de rijken om de buit te verdelen onder de behoeftigen.

Ooit interviewde ik Boersma die mij toevertrouwde dat hij regelmatig in het callcenter meeluisterde om de klachten te horen. Hij is er al tijden niet meer gesignaleerd.

We hebben een topper in Twente die dit allemaal mede mogelijk heeft gemaakt: Bert van Leersum, die ooit de Kamer van Koophandel heeft geleid. Receptietijger pur sang. Nee, die vriest niet dood, hooguit maakt hij zich bezorgd om zijn zwembad in Wierden. Als je nou afgesloten dreigt te geraken, ga naar Wierden, Van Leersum is commissaris van Essent. Normaal kijkt een commissaris mee over de schouder bij een bedrijf, geeft adviezen, zorgt dat mensen met elkaar in contact komen, maar Van Leersum zit daar uitsluitend en alleen voor zichzelf.

Van Leersum is overigens gewend dat hij verzoeken om hulp krijgt, want hij is honorair consul voor Duitsland. Misschien is hij dat niet meer, want als hij wat voor zijn geld of onderscheiding moet doen, haakt hij snel af. Dat bleek ook wel weer toen het bedrijfsleven in Haaksbergen met kutsmoesjes volkomen door Essent in de steek werd gelaten. De Kamer van Koophandel coördineerde de actie, Van Leersum (oud-voorzitter) lachte zich gek. Van Leersum (hoor ik in de wandelgangen) wordt bij de volgende nieuwjaarsreceptie waarschijnlijk gevraagd bij zijn dievenvriendjes van Essent te blijven.

Vindt u mij te grof over die minkukel van een Van Leersum of over Essent? Het is hun eigen taal. Essent wordt opgesplitst en dat wil het bedrijf voorkomen. En ze gebruiken erg veel geld (ons geld) voor infantiele voorlichtingsspotjes. Ze spannen zelfs hun eigen ondernemingsraad voor hun karretje die persberichten uitstuurt waarin minister Brinkhorst voor leugenaar wordt uitgemaakt.

Vraag Van Leersum eens naar zijn inzet voor het bedrijfsleven in Haaksbergen, vraag Van Leersum eens naar die 73-jarige vrouw die wat hem betreft mocht doodvriezen, vraag Van Leersum eens naar zijn eigen Essent-inkomen.

Vorige bijdrage

Nummer 8

Volgende bijdrage

Hatenboer en Van Keulen zijn voor de duvel niet bang

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *