Roskam Moordkuil Jaargang 12, 2006

Nummer 22

Ik weet helaas zeker dat Henk Kesler, directeur van de KNVB, nooit iets geweten heeft van verkochte wedstrijden in de Nederlandse eredivisie. Tijdens de reguliere competitie vullen we met elkaar (een paar vrienden en kennissen) de toto in. Bij dat vaste groepje zit ook Kesler die, hoewel ik elke vrijdag om twee uur trouw bel, altijd met een snauw opneemt. En wekelijks vult hij het minste aantal goede kruisjes in. Maar dat is verplicht voor bobo’s die moeten er niet te veel van snappen.

Omdat Kesler zijn deel van de kosten nooit betaalt, nam hij me een paar weken geleden mee als gast bij de wedstrijd FC Groningen-Ajax. Een fantastische wedstrijd, waar de heren Jaake en Van Geel uitvoerig met mij gingen praten nadat Kesler mij als vriend had geïntroduceerd. Ik wou nog zeggen dat hij mij daar geen plezier mee deed, maar ik koos voor de optie Jaake treiteren; ik zei dat ik hem zo’n goede voorzitter vond die niet stiekem aan de poten van zijn trainer (toen nog Blind) zaagt. Kesler raakte bijna in paniek.

Diezelfde Kesler hoorde ik op de radio zeggen dat hij bijna de vangrail inreed van het lachen toen Scheringa zijn vroegere technisch directeur Van Geel een stadionverbod gaf. Ik heb nieuws: Kesler rijdt in elk ritje langer dan honderd kilometer minstens één keer bijna de vangrail in, heb ik proefondervindelijk gemerkt. Hij is geen uitmuntend chauffeur zal ik maar zeggen. Maar goed, Kesler is ook zeer trouw. Bijna elke wedstrijd van FC Twente zet hij op winst, tegen de toppers meldt hij een drietje. Dat kostte dus in de eerste helft van de competitie ons erg veel punten.

Spelers bij clubs in het betaald voetbal krijgen naast een salaris een bonus per wedstrijdpunt. Stel vijfhonderd euro. Ik weet van spelers die wekelijks gokken op hun eigen wedstrijd, op verlies, zodat ze altijd een premie ontvangen. Volgens mij gebeurt dat al jaren. En ik ken verhalen van Nederlandse spelers in de Belgische competitie dat de scheidsrechters daar echt verrot waren. Al was je twee klassen beter en speelde je drie dagen, dan nog kon je sommige wedstrijden niet winnen.

Waarom klapt die vroegere vriendin van ADO-speler Rijaard zo uit de school? Het gebeurt, beslist, maar haar vriendje zou geld krijgen als hij van Feyenoord zou verliezen. En dat lijkt me niet echt lastig, maar juist die wedstrijd wonnen de Hagenaars.

Samen met een collega gok ik wekelijks via internet op opvallende uitslagen. We hebben een paar keer op een enkel doelpunt na enkele tienduizenden euro’s gewonnen. Maar mijn leukste lot uit de loterij was in Engeland waar ik gokte op winst van Liverpool. Ik won enkele tientallen ponden, maar dat bleek pas te incasseren als ik in het vliegtuig terug naar Nederland zou zitten. We gaven het winnende lot aan een kleine jongen die eerst een aanranding vermoedde en daarna een gat in de armoedige Liverpoolse lucht sprong.

Vorige bijdrage

‘Circusdirecteur’ Herre Kingma wil grenzen slechten

Volgende bijdrage

Nummer 23

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *