Roskam Moordkuil Jaargang 12, 2006

Nummer 28

Het minderwaardigheidscomplex wegmasseren mag een paar (overheids)centen kosten, zullen ze wel bij Oost NV hebben gedacht bij het vervaardigen van PuurOost. Dat is de nota bene deels gejatte titel van meesterkok Jonnie Boer (uit Zwolle) van een ordinair kitscherig blad waarvan afdruipt dat geld geen probleem was.

Oost NV is de (gefuseerde) ontwikkelingsmaatschappij voor Overijssel (OOM) en Gelderland (GOM) die tegenwoordig nauwelijks meer bestaansrecht heeft. De GOM is aan fraude en ellende bijna ten onder gegaan, maar de Gelderse baasjes hebben nu weer het hoogste woord. ‘Kijk eens hoe goed wij bezig zijn’, dat moet het blad (en het bedrijf) uitstralen. Ook de vroegere OOM dankt haar reputatie overigens vooral aan zeperds die miljoenen hebben gekost, maar de boekhouding was daar wel altijd redelijk op orde.

Als een project dankzij bemiddeling en interventie van tegenwoordig Oost NV een succes is, dan gaat de politiek ermee op de loop; als het fout loopt, wordt naar de ontwikkelingsmaatschappij gewezen. Ik begrijp de frustraties wel, maar wat ze nu gedaan hebben, is heel erg eng.

Eén van de directeuren (Ton Beune) heeft onlangs afscheid genomen, hij wordt niet eens vervangen, dat zegt een hoop over Oost NV en over hoe belangrijk Overijssel/Twente is voor deze nieuwe fusieclub. Het gaat vooral om Gelderland, en vooral om die geldverslindende arrogante mentaliteit die terrein wint.

Het dure PuurOost gaat over innovatieve inspiratie uit Oost-Nederland (lees Gelderland). Behalve een advertentie staat in dat vette magazine verder helemaal niks over het regionale innovatieplatform waar in Twente onder leiding van Wim Meijer zo hard aan gewerkt wordt. Maar dat is natuurlijk ook helemaal niet belangrijk, het gaat om de stomme verhaaltjes met schitterende foto’s van al die directeurtjes.

Zoals van ijdele Toon van Asseldonk over liegen en netwerken. Ik heb de onzin van die vent twee keer gelezen en ik begrijp er nog niets van. Hijzelf waarschijnlijk ook niet, want Van Asseldonk is vooral met zichzelf bezig en Twente laat hem ijskoud. Hij kan het netnummer van Enschede niet eens uit zijn hoofd noemen.

Oost NV is inmiddels een volstrekt overbodige club die in de afgelopen jaren door zowel het ministerie van Economische Zaken als door de provincies op de vingers is getikt. Geld gebruiken om grote bedrijven (Polaroid, Texas Instruments, Ericsson) naar Twente te halen is een flagrante misrekening geweest. Verder hebben Oost NV en zijn rechtsvoorgangers met geld gesmeten om werkgelegenheid te kopen.

Ze weten zelf ook dat ze overbodig zijn, vandaar deze misselijkmakende geldverslindende blad om zichzelf onder de ballen te kietelen. Welke politicus sluit de tent van die ijdeltuiten?

Vorige bijdrage

Herman Hazewinkel heeft Saxion bestuurlijk geprofessionaliseerd

Volgende bijdrage

Nummer 29

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *