Roskam Moordkuil Jaargang 12, 2006

Nummer 39

Ik ken mensen die ik niet alleen erg aardig vind, maar ook zeer capabel. Dan is de relatie snel goed, zoals met ondernemer Geert Steinmeijer. Ik heb een collega die zeurt (zelfs en public) weinig kan en bovendien vreselijk onsympathiek is. Dan ben ik ook erg snel klaar: geen aandacht (afgezien van noodzakelijke contacten) aan schenken. Het wordt een stuk lastiger om eerlijk te communiceren als iemand best leuk is, maar de kwaliteiten te wensen overlaten. Om niet te spreken over iemand die juist in zijn werk uitblinkt, maar als mens niet prettig is. Dan is het moeilijk complimenten maken.

De relatie is sterk verbeterd, maar ik praat geen onzin als ik schrijf dat de kans vrij klein is dat Loek de Vries van Ten Cate en ik samen op vakantie zullen gaan en zijn collega Alexander van der Lof van TKH verloor ooit zijn zelfbeheersing in gesprek met mij. Toch kan ik moeilijk ontkennen dat deze ondernemers er wel degelijk kaas van hebben gegeten, van ondernemen. Door hun visie en doorzettingsvermogen wordt over Ten Cate en TKH weer met respect gesproken.

Misschien wel de allergrootste kwal die ik ooit ben tegen gekomen, is Fons Driessen. Zelden zo’n arrogante kwast meegemaakt. Hij hoorde zichzelf erg graag praten, sprak met tenminste drie hete aardappels in zijn strot, lulde over ‘zijn hoofd leeg maken tijdens bergbeklimmen’ en trok zich volgens mij af bij zijn eigen foto. Liefst een foto met een interview in een serieus dagblad. Ik kan me niet voorstellen dat je wat aan die vent hebt.

Dat hebben 7.300 mensen in 27 landen wel, moet ik eerlijkheidshalve opschrijven. Driessen was erg lang directeur van Wavin, daarna nog een paar jaar commissaris. Bij zijn terugtreden was het alsof De Schepper zelf afscheid nam. Zijn opvolger (Philip Houben) is minstens net zo goed, zeker als ondernemer, waar Driessen vooral een duurbetaalde manager was, maar Houben is echt vele malen aardiger, sympathieker en menselijker. Driessen loog aantoonbaar, manipuleerde bij het leven en had geen respect voor andere meningen.

Daarom heb ik zoveel moeite met de volgende zinnen, maar het moet: Driessen heeft aan de basis gestaan van het huidige Wavin dat op 12 oktober een beursnotering krijgt. Natuurlijk, Houben heeft de groei doorgezet, de winstgevendheid versterkt, uitstekende overnames gerealiseerd, maar het was die vermaledijde Driessen die op twee punten de zaak goed heeft geleid. Driessen zorgde in zijn tijd voor focus op de leidingsystemen.
Goedlopende kunststoffabrieken als de kratten en de folies werden rücksichtslos door Driessen van de hand gedaan, hij had al zijn aandacht en geld voor de leidingsystemen nodig. Het was een gouden keuze, eerlijk is eerlijk. En Driessen toog direct na het omvallen van de Muur naar landen in het voormalige Oostblok waar hij schitterende fabrieken liet neerzetten en de markt veroverde.

Houben trof ook geen bleeders aan in april 2000 toen hij aantrad. Houben kon oogsten waar Driessen gezaaid had.

Vorige bijdrage

Nummer 38

Volgende bijdrage

Nummer 40

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *