Roskam Moordkuil Jaargang 12, 2006

Nummer 42

Moet ik nou onder de indruk zijn of niet? Bennie Jolink gaat (als chef de equipe) in 2008 aan de Dakar Rally meedoen (om organisatorische reden is 2007 onhaalbaar) onder de naam Child Care Afrika Rally Team. En jawel, Child Care krijgt maar liefst tien (!) procent van alle sponsorinkomsten. Jolink en zijn vriendjes zoals Ferry Bult gaan lekker crossen op kosten van het goede doel. Ach, ze zullen het wel goed bedoelen.

Dat doet me denken aan onze vriend Kruidhof, eigenaar van BV’s met fraaie namen als Equip en Global Workforce. Kruidhof bedenkt projecten voor werklozen, maar degene die er beter van wordt, is vooral hijzelf. En dat hij bij een buslading werklozen (in dit geval herintredende vrouwen bij een callcenter) de zoveelste domper veroorzaakt, ach soit…

Kruidhof is bekend geworden bij de toenmalige ontwikkelingsmaatschappij OOM waar hij op een bepaald moment (dankzij zijn creatieve manier van omgaan met EFRO-gelden waardoor velen hem likten en slikten) veronderstelde de onderkoning van Overijssel te zijn. Maar dat was gedeputeerde Jan Dijkema al, die de machtsstrijd vervolgens achteloos won. Daarvoor werkte Kruidhof bij de afdeling Economische Zaken van de gemeente Almelo, dus relaties en vriendjespolitiek waren dik voor elkaar toen hij voor zichzelf begon. Zijn holding heette toepasselijk Moeder K. Inmiddels kunnen ze bij de diverse Twentse gemeenten waarmee Kruidhof zijn leuke plannetjes op poten zetten, zijn bloed wel drinken. Want Kruidhof zie je nooit, alleen om goede sier te maken. En om schier onmogelijke projectjes te slijten aan politici en ambtenaren. In Hengelo liggen ze er niet wakker meer van, want een jaar lang zijn de werklozen de bakken uit geweest, dus dat weegt wel op tegen de andere kosten. Maar in Almelo heeft het hoofd Sociale Zaken (Henk Nijbijvank), die kort voor het faillissement van Global Workforce nog even 180 mille overboekte, een andere functie gekregen. Bij Global Workforce was vermoedelijk weinig meer te halen, want alles werd snel doorgesluisd naar Equip onder het mom dat kennis en kunde en activiteiten daar werden ingekocht.

Ik beweer niet dat Kruidhof de boel opzettelijk fleste, maar hij was het in elk geval nooit, die er na een debacle op tekort kwam. Soms ging het goed, daar heeft Twente nog een piratenpresentator aan overgehouden.

En na de ellende van Global Workforce van een paar weken geleden kwam er ineens een lijst van mislukte projecten op naam van Kruidhof boven water. Enne, geen fraude natuurlijk, maar Kruidhof was wel een liefhebber van erg dure cadeaus, voor hem was sparen, vet op de botten voor mindere tijden, nooit nodig.

Kruidhof kent de subsidieweggetjes als geen ander. Maar hoe dom zijn lokale politici die keer op keer weer met hem in zee gaan. Hij is nu weer bezig met Rowan Enterprise, wat het ook moge zijn. Zal wel op subsidie draaien, Kruidhof kennende.

Vorige bijdrage

Herman Wessels ook ondernemer in de strijd tegen zijn ziekte

Volgende bijdrage

Nummer 43

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *