Roskam Moordkuil Jaargang 12, 2006

Nummer 5

Wij als maatschappij hebben verloren van godsdienstwaanzinnigen en andere fundamentalisten waartoe ik ook voetbalhooligans reken. Nu weer een Deense krant die zich tegenover een paar onderontwikkelde achterlijke olieboeren verontschuldigt over een paar cartoons. Als we die lijn doorzetten, hebben de christelijken in dit land nog wel een paar jaartjes diepe nederigheid tegoed van de samenleving.

In Nederland raakt bijna niemand in de war als voetbaltrainer Hennie Spijkerman wijkt voor de Zwolse terreur. Maar het is pas echt erg als ik de bekende Zwolse baantjesjager Gaston Sporre links en rechts hoor suggereren dat het bij het vak hoort en zelfs dat Spijkerman de terreur als gelegenheidsargument heeft gebruikt, want zo goed gaat het niet met FC Zwolle.

Nou weet ik ook wel dat de bestuursvoorzitter van het Groene Land gelukkig verre van maatgevend is. Sporre heeft korte tijd aan het roer gestaan bij FC Zwolle en aan die tijd ontleent hij een soort Clavan-achtige deskundigheid om over alles een mening te hebben. Hij heeft één geluk. Johan Derksen, de invloedrijke voetbaljournalist, gebruikt Sporre als hij weer eens in gevecht is met Zeist.

Laten we hopen (gelet op zijn uiterst magere kwaliteiten) dat hij nergens meer aan de bak komt. Bij de bedrijven waar hij als commissaris of bestuurder schnabbelt, weten ze inmiddels dat hij onder het houden van toezicht verstaat dat hij één keer in de maand een halfuurtje een kopje koffie drinkt. En dat hij daarvoor altijd komt met auto én chauffeur, want de mensen mogen niet denken dat hij van de straat is. Sporre hoort bij de categorie bestuurders die alleen zichzelf graag hoort praten. Je hoeft eigenlijk weinig terug te zeggen, behalve instemmend knikken en af en toe goed gedaan mompelen.

Ik weet (deels) wat Henk Kesler in de afgelopen jaren allemaal heeft geflikt, maar tot op de dag van vandaag ben ik dankbaar dat deze Enschedese advocaat de machtsstrijd bij de KNVB heeft gewonnen en Gaston Sporre buiten de deur heeft gehouden. En als dan op recepties of andere bijeenkomsten iedereen de bijna bejaarde bambino uit Zwolle ontloopt, neemt hij zijn zeer fraai geboetseerde dochter mee, zodat het mannelijk deel van de bezoekers alsnog zijn geleuter gaat staan aanhoren en met een halve erectie naar zijn dochter gluurt.

Als Sporre suggereert dat geweld en bedreigingen bij sommige baantjes horen, is hij niet goed bij zijn hoofd. Ik ben na een iets te kritisch interview met de vroegere preses ooit een keer het doelwit geweest van de Utrechtse harde kern. Mijn ruiten zouden ingegooid worden. Ik was net vader geworden, heb de box bijna in de keuken gezet en liet metalen jaloezieën plaatsen. En ik had geen geld om informatie bij de politie te kopen. Als de man met de naam van een foute quizmaster ooit nog eens een publieke functie krijgt, kan iedereen van mij zijn adres krijgen. Hoort bij het vak, stomme baantjesjager.

Vorige bijdrage

Nummer 4

Volgende bijdrage

Nummer 6

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *