Roskam Moordkuil Jaargang 12, 2006

Nummer 8

Waarom wil het Openbaar Ministerie de Hengelose wethouder Hans Kok kapot maken? Is Kok van de verkeerde partij? Hebben die haatdragende hufters niet in de gaten dat achter zijn baard geen terroristische islamiet schuil gaat? Heeft het te maken met zijn kritische kanttekeningen bij de manier van werken van het OM? Of is het wellicht zijn naam?

Het Openbaar Ministerie heeft over het algemeen te maken met mensen die wellicht de wet hebben overtreden. Dat zoeken ze uit en dan brengen ze die persoon voor de rechter. Maar het Openbaar Ministerie wordt bevolkt door veel sukkels, dat hebben diverse rechtszaken in de afgelopen jaren bewezen. Echte crimi’s zijn onaantastbaar en onschuldige luitjes zijn erg regelmatig de pineut. Om een zaak rond te krijgen, hebben mensen van het Openbaar Ministerie uitgebreide bevoegdheden. Laat ik het netjes uitdrukken: dat haalt niet het beste in mensen naar boven. Mensen met beperkte kwaliteiten die ongestraft alles mogen en die ook nog eens door de eigen organisatie en door de publieke opinie onder druk worden gezet om te presteren, veranderen soms in beesten. Dat bewijst de geschiedenis, het heden in Irak. En we maken het eveneens mee als Justitie, de Fiod of de politie aan het werk is. Warme ballen in de buik om Guus Hiddink van het trainingsveld te halen, harde plasser om Dik Wessels over de rooie te jagen.

Je kan van alles aanmerken op wethouder Kok. Nee, hij is niet slim opgetreden in de zaak Prowi. Dat het Openbaar Ministerie hem echter strafrechterlijk vervolgde, was al op zijn minst twijfelachtig; dat vonden ze zelf ook, want ze eisten slechts 150 uur taakstraf. De rechter was verstandig, veegde Kok onbarmhartig de mantel uit en sprak hem vrij. Maar het Openbaar Ministerie is niet tevreden, kondigt aan in hoger beroep te gaan en dat grenst in dit geval aan het misdadige. Fascistoïde geesten slopen nu heel vernuftig zijn politieke carrière. We praten over een taakstraf van 150 uur, een schijntje, dat gaat echt ergens over. Diezelfde straf zal ook bij het Hof in Arnhem worden gevraagd. En wel of niet worden toegekend. Maar dat duurt minstens een half jaar met die fantastische rechtsgang in onze bananenmonarchie. Dat betekent dus dat Hans Kok (die nu vreemd genoeg wel aanblijft, terwijl hij eerder terugtrad, maar dit terzijde) in een volgend college na de verkiezingen van 7 maart geen wethouder kan worden. Het Openbaar Ministerie speelt dus voor eigen rechter. Dat verdient Hans Kok niet.

Hoewel, misschien mag hij overigens over geluk nog niet eens klagen. Een kraker met dezelfde naam is ooit in een politiecel op een wel heel twijfelachtige wijze om het leven gekomen.

Jan Medendorp

N.B. Wybo Miedema is wel een heel geweldig raadslid van de ChristenUnie in Hengelo. Kok moet volgens hem hangen, waar zijn partijgenoot Arie Slob in Den Haag via sms feliciteerde.

Vorige bijdrage

Nummer 7

Volgende bijdrage

Nummer 9

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *