Roskam Moordkuil Jaargang 13, 2007

Nummer 37: not the dr. Phil-show

Ik heb met een aantal mensen gewed voor in totaal een paar honderd euro (en dat is voor mij veel geld) dat Feyenoord dit seizoen kampioen wordt. Dat kan ik beargumenteren. Ze hebben toppers aangetrokken (teruggehaald) die gelet op hun leeftijd nog niet afgeschreven zijn, die een klotenseizoen achter de rug hebben (Van Bronkhorst geen kampioen met Barcelona, Makaay niet lekker bij Bayern, De Cler verspeelde tegen Excelsior het kampioenschap), Feyenoord was diep weggezakt, bestaat in 2008 een eeuw en wil wat laten zien.
Maar niemand is boos als ze géén kampioen worden. En Feyenoord hoeft dit seizoen Europees niet aan de bak, en dat scheelt voor de spelers echt een slok op een borrel.

Bij RTV Oost hebben ze Willem Alkema ‘opgehaald’. En Bert Eeftink eindelijk een kans gegeven, en Carrie ten Napel en Carla Honing ‘teruggehaald’. En dus is Edned (En Dan Nog Even Dit) bij voorbaat een succes (zelfs ondanks die naam). Honing kon altijd al een tekstje voorlezen en over bijna elk onderwerp twee vragen stellen; dat lijkt niet ingewikkeld, maar Nederland (en ook het oosten des lands) telt niet heel veel mensen die dat kunstje beheersen, zie ik bijkans elke avond.

Ten Napel maakte een paar jaar geleden echt heel leuke filmpjes met oostelijke topsporters. Talpa haalde haar weg bij RTV Oost en liet haar bijkans verzuipen tot De Mol zelf verzoop. En dat Willem Alkema eigenlijk nooit is doorgebroken in Hilversum en in het theater, is mij een raadsel. Alkema is zeer creatief en eigengereid. Samen met Eddy Zoey en Daphne Buskoek vormde hij een (toen nauwelijks onderkend) elitegroepje bij het programma Jong Belegen. Daphne ging op reportage bij TMF waar ze meteen werd ingelijfd, Eddy stuurde op advies van nota bene Alkema een bandje naar Hilversum en werd per kerende post gecontracteerd (BNN), maar Willem bleef. Hij is net als Eeftink een rasartiest. Eeftink speelt al jarenlang De Reggehof in Goor (aan het einde van elk jaar dagen achter elkaar uitverkocht) plat. En Willem is gek, leuk gek.
Weet u nog van die oranje tank op weg naar Duitsland, die man die supermarkten overviel om de pepernoten te verwijderen die belachelijk vroeg in de schappen lagen, dat wietkot aan de Belgische grens? Dat was Alkema, maar hij was ook de man die de bijna vergeten muzikant Sly Stone opspoorde. Hij is de man achter de fantastische feestband ‘Band of Glorie’. Alkema presenteert al jarenlang het bevrijdingsfestival in Zwolle en maakt de ‘Not the dr. Phil show’. Elke keer anders, maar met bekende Nederlanders en vol serieuze grappen en grollen; hij liet dit jaar eindelijk ook schouwburgen buiten Zwolle vollopen. Groningen (in oktober) is uitverkocht. Op 27 september begint hij in Enschede. En uitgerekend in Enschede loopt de verkoop slecht. Bezorg jezelf een leuke avond en naar ‘Not the dr. Phil-show’. Iedereen die deze column meeneemt, trakteer ik na afloop op bier.

Vorige bijdrage

Gijs Jolink heeft een gele kaart van zijn lichaam gehad

Volgende bijdrage

Nummer 38: De Vries zal moeten aftreden

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *