De Roskam Jaargang 17, 2011

Wegener maant kritische ‘Stentor’-hoofdredacteur

Wegener maant kritische ‘Stentor’-hoofdredacteur

Joop Munsterman lijkt niet meer in de race om uitgeverij Wegener over te nemen. Dat is voor Munsterman zelf waarschijnlijk niet heel slecht, want in maart werd hij zestig (!), hij is druk genoeg met FC Twente en heeft vanwege de vele aanvragen voor lezingen inmiddels Sprekersplatform als zaakwaarnemer ingeschakeld. Mecom (eigenaar van Wegener) zal zich binnenkort nog wel eens op het hoofd krabben en balen dat de aanbieding arrogant is weggewuifd. Bij de regionale kranten en huis-aan-huis – bladen van Wegener worden in een rap tempo Munsterman-getrouwelingen opzij gezet of simpelweg de deur gewezen. Tot verbazing van velen zit hoofdredacteur Engbers van de Stentor, één van de regionale kranten van de uitgever in Gelderland en Overijssel, nog steeds op zijn plaats. Welis – waar was Engbers één van de mensen die stevig bezwaar maakten toen Munsterman als CEO aantrad, maar hij heeft zich in de loop van de tijd laten kennen als een aanhanger van de werkwijze van Munsterman, die de vrije onafhankelijke journalistiek een hart warm toedraagt, maar dan wel onder de voorwaarde dat er geld wordt verdiend. Overigens is het zo dat de reclamefuiken die huis-aan-huis-kranten heten het mogelijk maken dat bij Wegener überhaupt dagbladen zijn blijven bestaan. Dus toen Munsterman vertrok stak Engbers in de NRC en tijdens een uitgebreid interview
bij Radio Oost zijn mening niet onder stoelen of banken. Inmiddels heeft Engbers van het nieuwe directielid Bastet dat het oosten van het land namens Wegener mag regeren een ferm getoonzette brief thuis gekregen waarin hij wordt gemaand zich niet meer negatief uit te laten over Mecom, over Wegener en over de gewezen topman Montgomery van Mecom. In een reactie daarop heeft Engbers zich echter niet stilletjes in een hoekje teruggetrokken, want hij liet de directie weten dat hij zelf wel uitmaakt wat hij wel en niet zegt: dat is zo ongeveer zijn werk en dat van zijn journalisten. Hoe kan een hoofdredacteur ooit één van zijn journalisten die onder druk gezet wordt toestemming geven om een verhaal te publiceren als hijzelf direct wijkt, is zo ongeveer zijn gedachtegang. De brief van Bastet en die van Engbers zijn ook naar de redactieraad van de Stentor gestuurd en naar de collega-hoofdredacteuren van de overige Wegener-dagbladen. Het kon dus niet uitblijven dat andere media de brieven ook zouden krijgen. Zoals het Financieele Dagblad, dat voornemens was daar afgelopen week over te berichten. Maar niets daarover in het gezellige roze blad dat eerder wel uitvoerig berichtte over het niet doorgaan van de overname door Munster man van Wegener. Desgevraagd liet het FD weten van niks te weten. De pers wordt een eenheidsworst.

Vorige bijdrage

Silvester is zonder Arie Koomen eigenlijk beter af

Volgende bijdrage

goede en slechte mensen over het optreden van Grimbert Rost van Tonningen

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *