Roskam Moordkuil Jaargang 13, 2007

Nummer 36: PvdA valt terug op die ouwe knarren

Jan Pronk komt terug. Ik ben nu al enthousiast. ‘Balkenende liegt’ en ‘de PvdA had nooit akkoord moeten gaan om geen onderzoek naar de Irak-oorlog te doen’. Kijk, dat zijn uitspraken.
Een paar jaar geleden werd ik door de VVD op een thema-avondje gevraagd als gespreksleider. Ik was eerder op verkiezingstournee geweest met Jan Marijnissen, voor het CDA doe ik wel eens klusjes in Den Haag, dus waarom niet? Ze betalen in elk geval beter en sneller dan de PvdA. Van de sociaal-democraten mag het namelijk nooit iets kosten, behalve natuurlijk als het om de eigen portemonnee gaat.

Om de avond van de VVD wat levendig te maken, stelde ik de organisatie voor een beetje recalcitrante man of vrouw te halen voor een inleiding, type Jan Pronk. Het werd Pronk, het werd een feest. Ik ben weliswaar nadien nooit meer door de VVD gevraagd, maar die avond was geweldig. Zelden iemand meegemaakt die door alleen het podium op te lopen de mensen in de zaal al van streek maakte.
Pronk zuipt, Pronk heeft een erg grote bek, en Jan Pronk is van de generatie socialisten die denkt dat de wereld tot achter de komma te maken is.

Pronk wordt natuurlijk voorzitter, want ik kan me niet voorstellen dat de achterban één van die andere klotenklappers zal benoemen. Ik zat van de week weer schuddebuikend voor de televisie bij het eerste optreden in Meppel van de potentiële voorzitters, het had iets weg van ‘Zeven jongens en een ouwe schuit’. Ik geniet van onze Ethiopische Enschedeër die natuurlijk geen schijn van kans heeft. En terecht. De man is een clown. Hoewel, een nar aan de zijde van Wouter Bos kan misschien geen kwaad. Heerlijk die congressen van de socialisten, niets is voorgekookt. Herinnert u zich nog hoe Van Hees ineens als winnaar werd gehuldigd. En hoe ze daarna is weggepest.

Rita Verdonk sprak deze week een paar honderd ondernemers toe. Vier jaar in de Tweede Kamer is niets voor haar, hoewel er voor haar op het eerste gezicht weinig veranderd is. Nog steeds heeft ze overal veel aanhang en dankzij de beveiliging wordt ze nog steeds in een gepantserde mercedes rondgereden. Ze sprong net geen gat in de lucht bij de gedachte dat Pronk, de man van de oude politiek, voorzitter zal; worden van de PvdA. ‘Volgend jaar komen er weer verkiezingen’, sprak ze als haar vermoeden uit.

Hoe komt het toch dat de PvdA maar steeds weer terugvalt op die ouwe knarren als Pronk, Max van den Berg én Hans Kok in Hengelo. Kok is tegen de verkoop van Twence, maar Twence is geen nutsverziening; onze energiemaatschappijen zijn juist door de PvdA verkwanseld. Iedereen is voor, alleen Kok wil Twence niet verkopen. Ik weet uit PvdA-kring hoe eenzaam Hans Kok is (en niet alleen op dit punt). Zijn toekomst? Misschien een commissariaatje bij Prowi of anders een leuk baantje op het PvdA-hoofdkwartier, mooi naast Pronk.

Vorige bijdrage

Nummer 35: faillissement Hartman Tuinmeubelen met een luchtje

Volgende bijdrage

Gijs Jolink heeft een gele kaart van zijn lichaam gehad

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *