Roskam Moordkuil Jaargang 13, 2007

Nummer 6

In de periode dat ATC (Arbeids Toeleiding en Coaching) knijp zat, had ik een aantal keren contact met wethouder Eric Helder. Die ik als politicus èn als mens hoog heb zitten, meld ik maar even, al was het alleen al omdat we deze week op dezelfde rij in de schouwburg zaten bij Javier Guzman.

Op het stadhuis in Enschede hebben ze een ernstig communicatieprobleem. Anders gezegd, het is daar een teringbende waarin ongeveer niemand met niemand praat en ambtenaren ongeveer nooit terugbellen. De communicatieafdeling, die daar nota bene voor bedacht is, is structureel onbereikbaar, zit vol domme gansjes die waarschijnlijk in de avonduren een PR-cursus hebben gedaan en vooral zijn aangenomen omdat ze niets kosten en er lekker uitzien. Verder staan daar een paar arrogante voorlichters op de loonlijst die door weinigen serieus genomen worden (een enkeling van goede wil daargelaten). Ik kreeg onlangs een lijstje toegestuurd waar heel deftig op staat bij wie ik moet zijn voor welke bestuurder. Alleen al voor het maken van het lijstje was de afdeling vermoedelijk drie en een halve week onbereikbaar in stuurgroepen opgedeeld. Vergaderen kunnen ze op de stadhuizen.
Mobiele telefoons staan stelselmatig uit en de hele afdeling is per definitie doorgeschakeld.

Maar ik moet Helder hebben voor een reactie (dat is mijn werk), dus dan ga ik hem privé lastig vallen. Hij raakte geërgerd, merkte ik. Dan moet je het goed regelen, aanstaande burgemeester of lid van de Eerste Kamer! Weet je dat de opheffing van dat fantastische project ATC helemaal te wijten was aan die klotencommunicatie in Enschede?

Enschede heeft ongestraft (dankzij het Pikmeer-arrest) een complete woonwijk kunnen wegvagen, dus zestig man personeel op straat en honderden jongeren hun toekomst afpakken, heeft natuurlijk ook geen consequenties. Waarom de ambtenaren daar verantwoordelijk voor zijn? Omdat het ATC-bestuur anderhalf jaar met ambtenaren heeft zitten praten over de problemen die godbetert door diezelfde ambtenaren zijn veroorzaakt.

Natuurlijk melden die niets aan hun wethouder Helder. Ze kijken wel uit. Dus toen Helder door bestuursvoorzitter Reiber van ATC uiteindelijk werd geïnformeerd over de aanstaande opheffing, reageerde Helder verbolgen dat Reiber hem eerder had moeten bellen: “Dan was dit niet gebeurd.”

De wereld op zijn kop. Waarom informeren die ambtenaren Helder niet? En als Helder op het belletje van Reiber net zo reageerde als op het mijne, dan begrijp ik dat Reiber (een keurige man) niet meer durft te bellen. Ik heb een bord voor mijn kop, mij maakt het niet uit.

De oud-voorlichter van Enschede (Den Oudsten) is nu burgemeester. Hij mocht (las ik) het eerste kabouterkrantje van Tubantia in ontvangst nemen. Mooi, leuk, prima. Maar zorg eerst dat iedereen in het stadhuis zijn werk doet, want ambtenaren horen ten dienste te staan van burgers.

Vorige bijdrage

Nummer 5

Volgende bijdrage

Gerrit Jan Kok waardeert openbaar bestuur dankzij studie Saxion

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *