Roskam Moordkuil Jaargang 13, 2007

Nummer 7

FC Twente wint een paar wedstrijden op rij en burgemeester Den Oudsten is niet meer uit de skyboxen te rammen. Met de hele gemeenteraad plus een zooitje ambtenaren (in totaal 47 man) gaat hij over ruim een maand (van 22 tot en met 24 maart) in Manchester kijken hoe ze daar de sociaal-economische problemen hebben aangepakt. Een voetbalwedstrijd bezoeken ze daar niet maar ze gaan wel kijken bij het nieuwe Theatre of Dreams van Manchester City (The Blues). Zal Den Oudsten weten dat Paul Bosvelt daar nog een paar jaar gespeeld heeft, misschien mag Bosvelt (nu Heerenveen, ooit FC Twente) wel mee om een beetje de weg te wijzen. Ronddolen in Manchester is namelijk toch net iets anders dan die vijf straten van Pathmos.

Ik weet nog dat een stel ambtenaren en bestuurders een paar jaar geleden de wereld over vloog om kunst uit te zoeken voor de nieuwe woonwijk die ze in 2000 netjes opgeruimd hadden. Voor alles weten ze snoepreisjes te verzinnen.

Nu gaat de hele raad dus naar Engeland. Voor de raad is er een potje van dertig mille beschikbaar, voor burgemeester en wethouders en die ambtenaren die zonodig mee moeten, is er een ander potje gevonden. Tuurlijk potjes zat als het om eigen gewin gaat.

Als de koelkast van de bijstandsmoeder kapotgaat, wordt ze als een stoephoer behandeld, voor het nieuwe meubilair op het Werkplein (oude V&D-pand) hebben ze zich uitgesloofd om duizenden euro’s subsidie binnen te halen voor nieuwe tafeltjes, stoeltjes en koffiezetapparaten. Voor henzelf. Natuurlijk.

De ambtenaren hebben een bedrijf als Verosol bijkans letterlijk uit Enschede weggepest. Dankzij controle tot letterlijk in het graf, het gaat om maar 140 banen, voor een groot deel laag gekwalificeerd. Daar kunnen ze niet mee pronken. En nu is het tijd voor Manchester. Joepie. Zo hard gewerkt.

Ik zou zeggen: stuur een commissie naar Manchester als je echt wilt weten hoe ze daar zaken aangepakt hebben. En als de nieuwe raadsleden elkaar goed willen leren kennen, is het dan niet handiger om dat in Enschede te doen. Bezoek een theatervoorstelling, ga een kroket eten bij De Muur. Stap eens in de bus, dan zit er tenminste iemand in, kun je lekker rustig onderweg met elkaar praten om elkaar te leren kennen.

Want dat is toch een soort burgerterreur, die lege busbanen. Eén grote verkeersbende om Enschede binnen te komen. Hebben ze op de Westerval een busbaan aangelegd naar het centrum. Zou Den Oudsten daar met zijn chauffeur over mogen rijden? Vast wel. Naast de lege busbaan hebben ze heel geraffineerd dure autoshowrooms gezet. Het is een soort geestelijke marteling.

Manchester, een stel boeren gaat op schoolreisje. Niet zelf gespaard, maar op onze kosten. Lekker zonder partner drie dagen de beest uithangen. Als dat het doel is ga dan naar Domburg of Renesse.

Vorige bijdrage

Gerrit Jan Kok waardeert openbaar bestuur dankzij studie Saxion

Volgende bijdrage

Nummer 8

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *