Melancholie bij ‘onze’ mast
Naast de studio van RTV Oost in Hengelo staat een joekel van een mast die gebruikt wordt voor de uitzendingen van Radio en TV Oost. Maar niet alleen, er staan ook antennes op van telecomaanbieders en deze week zetten ook ‘concurrenten’ als Veronica en Slam hun eigen antennes op de mast. Dat had ik jaren geleden niet voor mogelijk gehouden.
De oude verzuilde wereld had één groot voordeel: het was overzichtelijk. Als katholiek las je De Volkskant, stemde KVP (later CDA) en keek vooral naar programma’s van de KRO. De rode zuil met Het Vrije Volk, de Vara en de PvdA was ook glashelder. Voor (gekleurd) nieuws, de kerk en rtv-programmering betaalde je geloofsgenoten. Dat ligt inmiddels een stuk genuanceerder. Mijn studerende dochters halen het meeste (audiovisuele) nieuws van internet, luisteren naar Spotify, kijken naar YouTube en communiceren via Whats App.
Vroeger was de krant een mijnheer, tegenwoordig moet je de abonnees met een lampje zoeken, en het is niet voor niets dat het huidige kabinet de aanjager is van de fusie van de tientallen verschillende omroepen die Nederland telt. Maar ‘You ain’t seen nothing yet’, zoals de Engelsen zo mooi onderkoeld kunnen aangeven, dit is pas het begin van de mediarevolutie. Tien, Talpa, Sport7, het was allemaal ten dode opgeschreven, omdat de Nederlander zogenaamd voor niets om 7 uur zondagavond met het bord op schoot de voetbalsamenvattingen wil bekijken. Een gevoel dat de NOS nog eens sterk uitventte: dat de Nederlandse omroep voor pakweg een miljard op de Nederlandse begroting staat, was even vergeten.
En nu komt Murdoch. Zijn Sky Sports participeert in een bedrijf dat in de afgelopen jaren stilletjes het betaald voetbal is gaan dicteren (via Eredivisie Live). Heel veel voetballiefhebbers hebben een abonnement, stadions zitten voller dan vroeger. Jaren geleden ging ik voor TV Oost naar Engeland, naar Liverpool waar de Enschedese doelman Sander Westerveld voor de roemruchte club aan Anfield Road een contract tekende. De politie hield op verzoek van Liverpool in de gaten dat ik geen opnames maakte van de club en de wedstrijd die niet wenselijk waren: als gevolg van het contract met Murdoch. Ik dacht toen dat ik gek werd.
Nu hebben veel grote clubs eigen televisiekanalen waar andere zenders hun nieuws vandaan mogen halen. FC Twente (en Heracles, Zwolle en Go Ahead in mindere mate) krijgt echt miljoenen meer per jaar te besteden als gevolg van deze deal. Als Murdoch daarvoor straks in ruil eist dat de spelers niet meer met mij of ollega’s mogen praten, dan zal dat gebeuren. Het gaat nu om echt geld, niet om het bord op schoot. Volgens de Nederlandse wet moeten samenvattingen op zondagavond op een open net te zien zijn. Prima, dan koopt of begint Murdoch een eigen kanaal (SBS?). ‘You ain’t seen nothing yet’. Ik ondervond het jaren geleden al in Engeland. Nu volgt Nederland.
Met melancholie kijk ik vanaf het terras naar ‘onze’ mast.
Nog geen reacties