Twentesport

Geen winnaar

Vitesse werd door een aantal kenners serieus genoemd als potentiële titelkandidaat, ik heb er zelfs hele discussies met Johan Derksen over gevoerd die nota bene ook die mening is toegedaan. En ik moet zeggen na het aarzelende begin in de competitie tegen ADO, won Vitesse de ‘grote’ wedstrijden tegen Feyenoord, Ajax en PSV, maar ook uit tegen Groningen, NAC, Utrecht en zelfs NEC, dat er alles voor over heeft van de buurman te winnen, werd simpel met 4-1 teruggestuurd naar Nijmegen. En dat was nieuw voor Fred Rutten die weliswaar een goede trainer is – hoor ik van veel spelers, maar wedstrijden om het ‘echie’ altijd verloor. Omdat hij een bange poeperd is, omdat hij altijd zijn team aanpast aan de snelle linksbuiten of aan de middenvelder die uit zijn bek stinkt of aan weet ik veel wie. En omdat hij een minderwaardigheidscomplex heeft van hier tot aan Tokyo, zeker ten opzichte van mensen uit het westen. Nee, ik ben geen fan van Fred. Maar ik kan iemand een lul vinden en toch diep respect voor hem hebben. Dat heb ik met Rutten. Ik denk dat het een vakman is. Maar ik denk ook dat hij nooit en te nimmer kampioen wordt. Zet hem met Barcelona in de Jupiler League en hij houdt zijn bedenkingen bij Veendam dat toch een lastig veld heeft, bij Emmen zitten altijd een paar scheldende supporters en dat is niet fijn en ja Cambuur uit is voor elke ploeg lastig…, dus kampioen nee dat zijn we nog niet… Dat is ongeveer Fred Rutten ten voeten uit.

Maar ik ging toch twijfelen. Derksen en Van der Gijp slaan nooit onzin uit als het om voetbal gaat. Rutten heeft weliswaar de basis voor het kampioenschap gelegd bij FC Twente, (erkennen vriend en vijand), McClaren kon het afmaken.., ik weet bijna zeker dat Rutten dat kampioensjaar verknald zou hebben; nee, ik kan het niet bewijzen natuurlijk. Bij Schalke kwam hij te kort, bij PSV schoot het ook niet op. Zouden Janssen en Reis hun trainer dan bij Vitesse de schaal geven, de trainer aan wie zij veel te danken hebben? Opgeteld met Bony, Van Ginkel zou het moeten kunnen…
Rutten heeft er werkelijk nooit in geloofd, in VI in het najaar 2012 zei hij enthousiast dat ‘Vitesse op termijn kampioen gaat worden, let maar op’, ja als hij weg is en de basis heeft gelegd.

Want het werd december, Roda moest op 2 december nog flink buigen, maar daarna vergooide Vitesse definitief de kansen via degradant VVV en nacompetitieklanten als RKC en Heerenveen. En ze moesten twee keer diep buigen voor AZ dat toch niet het allerbeste seizoen doormaakt. Nee, het is gebeurd, Rutten mag in zijn handjes klappen als hij kwalificatie voor de Europa League via de nacompetitie kan afdwingen.

Bij Vitesse waren de camera’s van Eredivisie Life het eerste dat hij verbood. Er is maar één journalist die hij vertrouwt, wellicht kan hij die overhalen naar de Gelderlander te komen, want daar baalt de rest van het journaille ook van hem.

Een van mijn favoriete columnisten is Marcel van Roosmalen die onder meer in NRC Next publiceert, Van Roosmalen komt uit Arnhem.Twee linkjes naar twee columns waarin Rutten de hoofdpersoon is: www.nrc.nl/marcel/2012/11/09/communicatie en www.nrc.nl/marcel/2012/07/20/fred-rutten

Fred Rutten is geen winnaar.

Vorige bijdrage

Vroeger was alles beter… Doe Maar iets met James Bond

Volgende bijdrage

Fer

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *