Twentesport

Column: Heracles, mijn cluppie

Ik vind 110 jaar niets. Ja, het is een hele leeftijd, ik word het nooit en ik ambieer het ook niet. Heracles heeft het gevierd, prima, ik ben altijd erg voor feestjes. Het is meer een momentje om even weg te dromen: zal Heracles ooit nog kampioen worden? Ik denk het niet en dat ligt een keer niet aan dit gemeentebestuur dat weinig kwaliteit en doortastendheid uitstraalt. Niet alleen omdat ze Heracles geen toestemming geven voor grootschalige detailhandel in een nieuw stadion. Ik heb dat boek van Mirjam Pool over de gijzeling gelezen – dat zou iedere bestuurder moeten lezen. En eigenlijk ook elke ambtenaar die in veel gemeenten feitelijk de baas zijn.

Ik ben een paar keer met Heracles op stap geweest in de afgelopen maanden om op diverse plaatsen te peilen hoe groot het enthousiasme is om seizoenkaarten te kopen. Dat viel me soms tegen. Net als het dreigen van de voorzitter en de trainer om weg te gaan als de gemeente niet instemt. Bosz naar Vitesse? Rot op. Bosz is een meer dan uitstekende trainer, maar ook een man die precies zijn eigen gang gaat. Het Bosman-arrest? Bosz was daarvoor ook altijd een man die zich weigerde te laten ketenen door clubs. Het verhoedde overigens geen slechte carrière, maar Bosz samen met Jordania? Ik voorzie nog eerder een buitenechtelijke affaire tussen Jan Smit en Jon Hermans. Bovendien Jan Smit kan niet zonder Heracles en Heracles kan niet zonder Lange Smit. Maar als het stadion niet doorgaat, zal Jan toch postzegels moeten gaan verzamelen. En Heracles wordt een club in de marge. Ik heb Smit en Heracles in mijn hart gesloten sinds ik in het (nu nog) oude stadion ’s nachts met Smit samen aan de bar alle problemen oploste. Op handen en voeten kroop hij door de kantine op zoek naar iets eetbaars. Dat werd een zak tuc. Later heb ik nog eens bemiddeld tussen de amateurs en de profs van Heracles die ruzie hadden, omdat de amateurtak vindt dat de profsectie pas vanaf 1974 bestaat en daarom het eeuwfeest dreigde te verstoren. Dat recalcitrante hoort dus bij Heracles. En daarom is het mijn cluppie.

Vorige bijdrage

Het valt nog lang niet mee om de das te betrappen

Volgende bijdrage

Op het ereterras van SVZW

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *