Twentesport

Gekte

Het belangrijkste nadeel van de winter is de schaatsgekte. Ik vind schaatsen wel leuk, maar een deel van Nederland is deze tijd volstrekt ontoerekeningsvatbaar. En als ik er wat van zeg, verwijzen ze naar mijn liefde voor voetbal. Klopt, maar ik heb nog nooit helikopters boven een voetbalveld zien hangen om die sneeuwvrij te maken. Het complete leger werd ingezet vorig jaar omdat er een begin van een vermoeden was dat als het nog drie weken zou vriezen dat een Elfstedentocht dan wellicht mogelijk zou zijn. Alle manschappen met sneeuwschuivers in de weer. Dat heb ik in voetbalstadions nooit gezien.

Afgemeten aan televisiezendtijd zou je zeggen dat schaatsen een wereldsport is, meestal wordt Nederland 1, 2 en 3, zowel bij de heren als de dames. Alleen eens in de vier jaar bij de Olympische Spelen blijken de Nederlandse schaatsers door een verdwaalde Amerikaan of een werkloze Noor ineens op achterstand te worden gezet. Dan heb ik nog meer respect voor korfballers die eens per jaar tegen België – het enige andere land ter wereld dat ook op een achterlijke manier een bal door een netje gooit – speelt en zich wereldkampioen mag noemen. Ik geloof dat Nederland nu 27 keer wereldkampioen is geworden en die Belgen twee keer omdat Nederland de bal niet op tijd had opgepompt ofzo.

Als ik in de komende tijd nog één keer een burgemeester hoor zeiken over politie-inzet bij een voetbalwedstrijd, klaag ik hem aan. Voor dat kutschaatsen moet blijkbaar alles wijken en wordt iedereen ingezet. Nee, FC Twente kan nog landskampioen worden, Heracles kan zich Europees kwalificeren. Dit weekeinde gaat het spel weer op de wagen en ik verwacht van de lokale en provinciale politiek de komende maanden net zo’n inzet als tijdens die idioterie nu. Alles moet wijken voor de schaal, alles moet wijken voor het nieuwe stadion en Europees voetbal in Almelo. Dat levert werk op, aanzien. Er zijn op de wereld 192 landen waarvan er in 192 alles wordt gedaan om op een zo hoog mogelijk niveau te voetballen en we zijn al drie keer tweede geworden en diverse Europacups en Wereldbekers gewonnen. Dat is topsport, daar zetten jullie politici je dus gewoon voor in. Zijn we nou we helemaal gek geworden, een helikopter boven een bevroren vijver….

Vorige bijdrage

Sjoerd van Es en Chris Buunders schetsen kansen voor beleggers

Volgende bijdrage

Het schaap van Dennis Verdriet en andere verhalen

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *