Voetbal International

Fred Rutten

Ik zie uit naar 30 oktober, als PSV FC Twente ontvangt. Ooit vochten de twee clubs zij aan zij tegen de Randstedelijke arrogantie van Ajax en Feyenoord. Spelers van FC Twente maakten veel liever de overstap naar het blijkbaar huiselijke topsportklimaat van De Herdgang dan naar de cynische meedogenloosheid van het rauwe Holland. Inmiddels kunnen FC Twente en PSV elkaar niet luchten of zien en dat heeft te maken met de uit de hand gelopen controverse van een voorzitter en een trainer. Fred Rutten heeft zijn sporen als speler en als trainer in Enschede meer dan verdiend. Maar diverse voorzitters hadden het moeilijk met de man die weliswaar over een voortreffelijk voetbalinzicht beschikt, maar achter elke boom vijftien vijanden vermoedt. En ook nog eens slecht uit zijn woorden komt en daardoor publieke optredens liever mijdt. Mede daarom werd hij een paar jaar geleden gepasseerd als hoofdtrainer bij PSV, ondanks een zwaarwegend advies van Guus Hiddink. Op het voetbalveld is hij overigens een totaal ander mens. Dat weten de Tukkers met hun Calimero-gevoelens als een ander en ze namen de verdrietige Rutten anno 2006 weer liefdevol op in hun gelederen. Als dank legde hij het fundament voor de sportieve hoogtijdagen die de club nu meemaakt. Terwijl Joop Munsterman de troep van veel bestuurlijke voorgangers opruimde; daarin wordt hij al 43 (!) jaar getraind bij uitgeverij Wegener, waar hij als jong broekie de trappen schoonmaakte en inmiddels een gevreesd bestuursvoorzitter is. Het leken vrienden voor het leven, Rutten en Munsterman.

Fred Rutten weet dat Joop Munsterman zijn slissende stemgeluid feilloos kan imiteren

Maar er kwam een kink in de kabel. Rutten gebruikte eind 2007 de belangstelling van PSV om in Enschede een exorbitante salarisverhoging af te dwingen; met het mes op de keel maakte Munsterman van Rutten een van de bestverdienende trainers ooit in Nederland. Nog geen half jaar later vertrok hij alsnog uit het warme nest. Rutten ging naar Schalke 04, hoewel hij Munsterman zijn woord had gegeven, zegt Munsterman. Het voelde als verraad. Rutten ging ‘en passant’ spelers van FC Twente bellen om hen over te halen naar Schalke te komen, en later naar PSV, zegt Munsterman, en zeggen sommige spelers. Eljero Elia, Ronnie Stam: ze kunnen het zijige stemgeluid van de geboren Wijchenaar wel dromen. Vorig jaar ging er nog een telefoontje uit naar het keeperstalent Nikolay Mihaylov, die echter bleef zitten waar hij zat. ‘Weer een poging tot verraad’, heette het in Enschedese kringen. Het voorlopig dieptepunt in de ruzie betrof het vertrek van assistent Erik ten Hag naar PSV. FC Twente eiste geld, Ten Hag verliet zonder afscheid te nemen het trainingsveld in Hengelo en diende de laatste weken van zijn contract niet meer uit. Het gesteggel leidde zelfs tot een kort geding over een afkoopsom, de ooit zo goede clubverhoudingen onwaardig. De liefde is nu wel over, lijkt het. FC Twente zag in Ten Hag een toekomstig hoofdtrainer, maar zijn aanstelling zal nooit geschieden zolang Munsterman of zijn rechterhand Aldo van der Laan aan FC Twente is verbonden. Saillant detail is dat de Enschedese makelaar Hennie ten Hag, de vader van, al sinds mensenheugenis in het bestuur en de raad van commissarissen van FC Twente zit. De vergaderingen in De Grolsch Veste zijn sindsdien niet meer zo openhartig als voorheen… En dan was er nog de Koude Oorlog bij de laatste editie van FC Twente-PSV. Rutten kwam met de vijand terug in zijn eigen stad en werd via spandoeken en spreekkoren overladen met hoon en spot. Een door Munsterman persoonlijk geregisseerde hetze, brieste de trainer tegen iedereen die het horen wilde. Flagrante onzin, antwoordde de voorzitter. Alsof hij, topman van miljoenenconcern Wegener, zich tot dergelijk gedrag zou verlagen, voegde hij eraan toe. Via bevriende journalisten worden zowel Munsterman als Rutten over elkaar uitstekend op de hoogte gehouden. Zo weet Rutten precies dat Munsterman zijn slissende stemgeluid feilloos kan imiteren; bestuurskamers achter de grote rivieren zijn net zo lek als die in Amsterdam en Rotterdam. De vergaderingen bij FC Twente waren altijd al een theaterstuk; een van de voorgangers van Munsterman klakte bij wijze van humor met zijn hakken als hij sprak over de Duitse trainer Hans Meyer. Maar dit terzijde.

Vorige bijdrage

Go Ahead

Volgende bijdrage

Henk Kesler

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *