De Roskam Jaargang 16, 2010

CDA blijft gewoon CDA, alleen de uitslag verandert

CDA blijft gewoon CDA, alleen de uitslag verandert

Afgelopen tijd mocht ik sinds tijden weer eens een ledenvergadering van een politieke partij bijwonen. Nou ja, bijwonen is een groot woord, een kleine parmantige dame noemde zich die avond communicatieadviseur van het CDA en dat gaf haar kennelijk het recht mij en mijn collega op te jagen en te achtervolgen. Want stel je voor dat ik wat zou horen over de totstandkoming van de lijst van 32 kandidaat-statenleden dan wel het verkiezingsprogramma waarmee het CDA probeert de aanstaande nederlaag zo klein mogelijk te houden. Alles was gewoon. De lijst werd gewoon vastgesteld, zonder de CDA-gedeputeerden Gert Ranter en Piet Jansen. En gedeputeerde Theo Rietkerk werd gewoon lijsttrekker. En het programma werd op een paar kleine amendementen na gewoon aangenomen. En het CDA concentreert zich gewoon op de degelijke achterban, vooral de boeren, waarvan er steeds minder zijn. De avond begint ook gewoon met een stukje uit de Bijbel en dan is het goed. Het Kamerlid Pieter Omtzigt kwam wat later, de toekomstige commissaris van de koningin Ank Bijleveld ging wat eerder weg en Piet Jansen gleed en strompelde door de sneeuw
naar binnen. Hij zei niet gesolliciteerd te hebben naar een burgemeesterschap. Hij wordt ook geen statenlid en de kans is groot dat hij evenmin weer gedeputeerde wordt, vanwege de verwachte verkiezingsnederlaag die zorgt voor uitdunning van CDA-bestuurders in het provinciale college. Hoewel ik een zwak heb voor Piet, veel CDA-leden en prominenten hebben dat een stuk minder, weet ik. De absentie van Gert Ranter zou volgens een paar leden te maken hebben met het meedogenloze proza van Attiya Gamri (statenlid van de PvdA) in deze krant van vorige week. Niets was minder waar, haastte voorzitter Rob van Welten (burgervader in Borne) zich te zeggen. Hij zat de bijeenkomst voor bij afwezigheid van Hester May, de enige echte CDA-leider in Overijssel, want May kan elk moment bevallen. Net als Europarlementariër Esther Lange, kortom, de leden en kiezers lopen massaal weg, maar de echte kern zorgt voor aanvulling. Waar Theo Rietkerk bij de vorige verkiezingen aangaf dat hij de rit zeker zou uitzitten, wilde hij die toezegging nu niet doen. Het CDA is landelijk gehalveerd en in het geheim wordt door die partij gewerkt aan een soort elitegezelschap om het verloren terrein terug te veroveren. Daarvoor zijn mensen als Camiel Eurlings, Joop Wijn en onze Theo al gerekruteerd. Desgevraagd begint Rietkerk altijd geheimzinnig te lachen als je daarover begint. Terug naar de grote afwezige van de avond, Gert Ranter, over wie de PvdA zegt dat hij niets kan en niets doet (kort samengevat). Ranter heeft al gezegd te vertrekken en dan is zo’n aanval overbodig en laf. De schrijfster geeft nu deze krant de schuld omdat ze nooit toestemming had gegeven om het te plaatsen. Nee, bij nader inzien wilde ze dat het stuk onder de naam van een redacteur zou worden geplaatst, het zou alleen munitie zijn om… Ja, die mensen heb je ook… Ach ja, partijbijeenkomst voor statenverkiezingen, de PvdA hield er afgelopen week ook één. Ik zit eigenlijk alleen nog te wachten op de PVV in Overijssel, met Brinkman en Hernandez, en ben reuze benieuwd welke Overijsselaren zij hebben kunnen binnen – slepen. Want laten we eerlijk zijn: op de vernieuwde Provinciale Staten zit niemand in dit land en in deze provincie te wachten (de uitslag is alleen belangrijk omdat de Staten ook de Eerste Kamer kiezen), er wordt nauwelijks gestemd en de mensen die wel de moeite nemen, kennen geen provinciale bestuurders en laten zich leiden door wat er in Den Haag gebeurt. Rietkerk kan uitblinken, maar de echte winst haalt hij alleen als bij de PVV nog meer criminelen en brievenbuspissers blijken te zitten.

Vorige bijdrage

Gertjan Verbeek

Volgende bijdrage

Niet doen, Hennie!

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *