De Roskam Jaargang 20, 2014

Gemeente komt in actie als je wacht of boos wordt

Jaren geleden lieten ambtenaren van de gemeente Hengelo een brief van mij maanden onbeantwoord. Op een goede dag belde zo’n lapzwans mij op met de vraag of ik nog antwoord op mijn brief wenste, want het probleem (aanpassing van de infrastructuur die levensgevaarlijke situaties opleverde voor fietsers) was tenslotte opgelost. Ja, op zo’n manier hoef je nooit meer brieven van burgers te beantwoorden. Ik was erg boos, schreef in deze krant een pissig stukje over de toenmalige burgemeester Kerckhaert die er mijns inziens een bende van maakte in het stadhuis. Op zijn beurt was Kerckhaert weer boos op mij en hij belde me. Afgesproken werd het gesprek tijdens een lunch voort te zetten, op mijn voorwaarde dat hij mijn brief zou vinden, lezen en beoordelen. En zo geschiedde. Hij erkende grif dat er niets mis was met mijn epistel en dat de briefafhandeling in het gemeentehuis de nagel aan zijn doodskist was. “Als u het al niet voor elkaar krijgt, burgemeester…”

Harm Mannak weet tegenwoordig alles van orkesten, maar was ooit interim-directeur bij Huiskes-Kokkeler, het bedrijf dat mij een auto had geleverd. Ik beschreef een keer hoe je daar als klant bij de werkplaats werd behandeld, hij werd volgens de overlevering wit om zijn neus, stoof met de krant in zijn hand de werkplaats in om daar iedereen verrot te schelden. Het schijnt daar nu beter te gaan.

Ik woon sinds een aantal jaren in Deventer en ben benieuwd wat daar gaat gebeuren. Tijdens een flinke najaarsstorm werd een flinke boom ontworteld aan de rand van het weiland waar ik woon. De heren van de gemeente waren er als de kippen bij om de boom in stukken te zagen en het hout mee te nemen. Om de metershoge stronk die een deel van de asfaltweg verwoest heeft werden keurig rood-witte paaltjes neergezet en een lint gespannen. Sindsdien (pakweg drie maanden later) is er niets meer gebeurd. Het hout zal wel in één van de haarden van de heren zijn verdwenen en ze vinden het kennelijk wel goed zo… Vooral ook omdat de weg waaraan ik woon (nog steeds in Deventer, vroeger Bathmen, op de grens met Gelderland) behoorlijk verruïneerd is door racende vrachtwagens in datzelfde najaar van 2013 bij het afvoeren van grond voor de hertinrichting van de Dortherbeek. Dat ging ook allemaal weer zo lomp dat ik omliggende boeren heb geadviseerd hun tractoren er dwars voor te zetten. Gelukkig luisteren niet zo heel veel mensen naar mij… Ik heb gebeld naar de gemeente en ook weer een brief gemaild. Ik kreeg bericht dat ze hoopten dat ze binnen 28 (!) dagen antwoord konden geven. Dat wacht ik dan maar af. En anders heb ik de privénummers van burgemeester Heidema. Dat is een aardige vent die ooit de motor van zijn zoon in puin reed, zonder rijbewijs, maar daarover netjes zelf aangifte deed en mij uitnodigde zitting te nemen in de jury voor schiws (dialect voor vogelverschrikkers) in Bathmen. Als voorlopig hoogtepunt in zijn carrière verjoeg Heidema de hoeren achter de ramen in Deventer. Misschien moet ik zijn nummer maar eens delen met alle boeren uit het dorp als ik weer niet fatsoenlijk door ambtenaren word behandeld. Kunnen we allemaal eens navragen wat er nou met die weg gebeurt. Of ik zet er een hoerenkeet neer, dan schijnt de burgemeester wel in beweging te komen…

Vorige bijdrage

Paul Polman: een onbekende grootheid uit Twente

Volgende bijdrage

Stand van Zaken: Alain le Loux (video)

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *