De Roskam Jaargang 20, 2014

Echte toppers zouden maar afleiden op het dinertje

Het was wat in vroeger jaren, dat Twente Diner: de notabelen uit de regio togen naar Den Haag om daar uit te leggen dat Nederland voorbij Utrecht niet ophoudt. En bij tijd en wijle werden toentertijd kabinetsleden verleid naar Twente te komen voor een tegenbezoek. Ik heb wijlen minister Hans Dijkstal wel eens bijna met een cadeau gekregen midwinterhoorn en al uit een bus zien vallen. De onderliggende boodschap was altijd duidelijk en helder: help ons met bedrijvigheid, help ons met infrastructuur, want Twente kampt nog steeds met de naweeën van de textielcrisis.
Inmiddels is het Twente Diner uitgemond in een potsierlijke vertoning van gepensioneerden die blijkbaar graag op kosten van de belastingbetaler willen eten in een omgeving die ertoe doet. Misschien kunnen ze volgende keer het regionale dagblad vragen voor de organisatie, daar hebben ze good old Ferry Mingelen ingehuurd om verbaasde lezertjes rond te leiden. Henk Kamp is dit jaar voor zijn goede fatsoen even langs geweest bij het Twente Diner in Den Haag en hij heeft in nette bewoordingen gezegd dat Twente niet moet zeuren. En dus ook niets krijgt. Als je als regio echt wat wilt, bereid je dat iets beter voor dan een schoolreisje naar Madurodam. Waarom was topman Loek de Vries van Ten-Cate er niet? Je mag vinden wat je wilt van die man, maar als ondernemer heeft hij TenCate naar grote hoogten gestuwd. Zijn collega Alexander van der Lof van TKH is volgens mij zelfs nog nooit uitgenodigd. Er is er één in de regio die de Luchthaven Twente openhoudt en dat is Dik Wessels, die nota bene vroeger dit soort reisjes mede organiseerde, maar nu wordt genegeerd als een lepra-patiënt in de middeleeuwen. Misschien was zijn schoonzoon Henry Holterman een optie, de grote baas van Reggeborgh en VolkerWessels. Ik ben bang dat de bestuursleden van de subsidieclubs geen idee hebben over wie ik het heb. Misschien kennen ze vaag Geert Steinmeijer, kan ook wel iets, ik heb zijn nummer wel…

Het op drie na grootste bedrijf van Nederland is Unilever (vijftig miljard omzet, 173.000 werknemers in 119 landen) en dat bedrijf wordt al sinds een jaar of vijf geleid door Paul Polman die er trots op is dat hij uit Enschede komt (“Vergeet nooit je hoesnummer”) en hij bezoekt een paar keer per jaar zijn ouwe moedertje. Hij werkte eerder als CFO bij Nestlé. Volstrekt onbekend in de regio en dus ook nooit ergens voor gevraagd. Hetzelfde geldt voor Bert Bruggink, lid van de Raad van Bestuur van de Rabobank. Weliswaar heeft Bruggink dezer dagen wel is iets anders aan zijn hoofd, maar hij woont in Zwolle en hij doceert aan de Universiteit Twente. Sorry, echte toppers leiden alleen maar af, ik begrijp het. Ik hoop in elk geval wel dat ze op onze kosten bij dat Twente Diner smakelijk hebben gegeten.

Vorige bijdrage

Wim Neeskens

Volgende bijdrage

Stand van Zaken: Martie Bieleman (video)

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *