De Roskam Jaargang 21, 2015

De oorlog van Tubantia duurt nu wel heel lang

De regionale krant heeft een FC Twente-Volger. Hij doet dat werk nu al een flink aantal jaren. Het is zijn eigen persoonlijke taak geworden om, waar mogelijk, de voorzitter te kwetsen. Ooit was de voorzitter een belangrijk man bij de regionale krant en blijkbaar heeft de Volger in die periode een trauma opgelopen. Inmiddels wil ongeveer niemand bij FC Twente meer met de Volger te maken hebben (alleen de vroegere trainer Fred Rutten zag in de Volger een gemakkelijke spreekbuis). De Volger kreeg een collega Volgster, maar die maakte het in de ogen van sommige spelers nog bonter door gesprekken af te luisteren. Ten einde raad heeft de voorzitter van FC Twente om een gesprek gevraagd met de hoofdredactie en nu houdt een soort driemanschap (inclusief de Volger) zich bezig met de twee BVO’s in Twente. Bij beide clubs lopen de meeste mensen met een boog om het trio heen. De Volger profileert zich in het krantje als Bankzitter en denkt dat hij de enige is die wat weet van FC Twente en als enige gerechtigd is om wat over FC Twente te zeggen. De andere laat zich als een ware Johan Derksen met sigaar en al fotograferen bij zijn verhaaltjes. In de Bankzitter van afgelopen weekend krijg ik er nogal van langs omdat ik me als Twente-kenner bij VI-tv heb laten uitnodigen. Niet toevallig wordt de Volger nooit ergens voor uitgenodigd. Hij is niet alleen niet aardig, hij weet dus ook nauwelijks wat er speelt bij de club, omdat niemand met hem wil praten. Fred Rutten wil graag weer aan de bak bij FC Twente, daarbij geholpen door de Volger die dan weer iemand heeft om mee te praten. Bovendien liet hij er zich, in de eerdere perioden van Rutten bij de club, op voorstaan dat hij spelers in- of uit het basisteam kon schrijven. Rutten heeft een keer hysterisch geëist dat de materiaalman ontslagen zou worden omdat die een paar ballen niet hard genoeg had opgeblazen. O, wat moest de Volger lachen toen ik dat zei bij VI-tv. En de elftalleider krijgt het zo ongeveer aan zijn hart als Rutten zou terugkomen. Opnieuw vermaak. Maar het klopt wel!

Er speelt nog wat anders. Deze krant is jaren geleden opgezet door vroegere redacteuren van één van de toen nog twee regionale kranten. Die fuseerden en dat was de dood in de pot volgens Pape en Hupkes die deze krant begonnen. Jarenlang schreef ik wekelijks een column in deze krant waarin ik mensen soms op stevige wijze de maat nam, zoals een keer een redacteur van dat fusiekrantje. Zijn hoofdredactie trachtte toen een Berufsverbot voor mij te organiseren. En dat lukte deels, moet ik eerlijk bekennen. Maar toen de Volger mij de maat nam, zoals hij dat eerder deed bij de voorzitter maar ook bij anderen, hoorde je de hoofdredactie van het regionale fusiekrantje helemaal niet. Tubantia was fout in de oorlog (geen belediging maar een feit, als het aan de krant had geleden was Duits onze voertaal), maar hun oorlog duurt inmiddels wel heel lang.

Vorige bijdrage

Johanna ter Steege boeit met herkenbare emoties

Volgende bijdrage

Eddy Zoëy is een multi-talent met een grote bek

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *