De Roskam Jaargang 21, 2015

Johanna ter Steege boeit met herkenbare emoties

Het zijn soms net gewone mensen. Cabaretiers, acteurs, zangers. Zo kwam ik Hennie Vrienten tegen in het muziekcafé van Metropool in Hengelo waar ik wat wilde eten. Ik zag in deze kleine man met bril met zwart montuur, niet echt het idool waar mijn huidige vriendin vroeger posters van boven haar bed had. En zo gebeurde het dat ik aan het beroemde tieneridool en voorheen bandlid van Doe Maar vroeg of er nog een tafeltje was waar we wat konden eten… Vrienten reageerde relaxed.

Van zijn Doe Maar-tijd weet hij niets meer, vertelt hij later tijdens zijn liedjesvoorstelling. En daar heeft hij een liedje over geschreven. Hij wordt bijgestaan door de leden van de band My Baby die waarschijnlijk niet in de gaten hebben dat er een tijd was dat deze man niet gewoon over straat kon lopen. En dat het heel gewoon was dat er slipjes en bh’s op het podium werden gegooid, toen. Nu nog geen propje papier. Maar het nerveuze gegiebel van vrouwelijke veertigers is nog steeds niet van de lucht, als Vrienten de liedjes van zijn nieuwste cd aan elkaar praat. Ik kijk naast me. Mijn vriendin zit in aanbidding naar haar jeugdidool te kijken. Ik kijk vooral naar de zangeres in het korte rokje op het podium.

Een van de meest beklemmende voorstellingen van het afgelopen theaterseizoen zag ik vrijdag in de Stadsschouwburg in Kampen. Op zich is het al de moeite waard om die schouwburg eens van binnen te bekijken. Niet alleen voor de expositie, maar ook voor de authentieke inrichting. We eten nog snel even een hamburgertje bij de Camper Burger, voordat we De Liefde Voorbij gaan zien. En daar komen we de crew tegen. Johanna ter Steege is nog mooier dan de laatste keer dat ik haar sprak. Ze waarschuwt dat de voorstelling niet alleen maar ellende is. Nee, een leuke voorstelling is het niet. Maar ik verveel me geen moment, ook al bestaat de voorstelling uit twee monologen. Eerst hij (Reinout Bussemaker), die met veel omhaal van woorden haar (Johanna ter Steege) vertelt dat hij van haar af wil. Dan haar reactie. Ook het decor is sober, wit landbouwplastic en tl-balken. Knap hoe deze twee mensen toch anderhalf uur lang de aandacht vast weten te houden. En wie heeft deze situatie niet ooit meegemaakt. Je partner wil een einde aan de relatie maken. De emoties en gevoelens die dan loskomen, ze komen allemaal aan de orde in De Liefde Voorbij. Woensdag 11 maart in het Wilminktheater in Enschede. Aanvang 20.30 uur.

Vorige bijdrage

Vertrekkende Menzis-topman Van Boxtel heeft ballen

Volgende bijdrage

De oorlog van Tubantia duurt nu wel heel lang

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *