De Roskam Jaargang 21, 2015

Nietszeggende bestuurders zonder visie of creativiteit

Ik zal wel niet opletten, maar de reden waarom het Rijksmuseum Twenthe de Zilveren Haring heeft ontvangen, vorige week tijdens een haringfeestje op de Wilmersberg, is mij in de afgelopen jaren volledig ontgaan. Ik kom nog maar zelden in het Rijksmuseum. In Enschede dan wel te verstaan. Ik vind de huidige directeur Odding een aardige krullenbol. Hij zal wel het verschil zien tussen een Vermeer en een Van Gogh en kunnen beoordelen hoe oud een schilderij is, maar ik kan me niet heugen dat vrienden van mij uit het oosten of westen van het land zeiden: ‘kom, laten we naar het Rijksmuseum in Enschede gaan, daar is zo’n leuke expositie…’. Ik dacht dat het inmiddels wel een soort opslagruimte van de rijksoverheid voor kunst was geworden.

Ik weet van directeuren die in de afgelopen decennia tegen elk plan of voorstel ‘nee’ zeiden. Die dames waren net zo muf als het pand. En van Odding heb ik nog weinig gezien of gehoord. Nou behoor ik natuurlijk ook niet tot de kunstelite in dit fantastische deel van het land, maar ik ben één van de weinige burgers die nog wel eens over de drempel van een museum stapt. De andere genomineerden waren TwentseWelle en Poppodium Metropool. Kijk, daar zou ik op gestemd hebben. Daar wordt nog wel eens wat nieuws geprobeerd. Maar ja, lekker veilig stoffig en vertrouwd. En ik weet echt duizend procent zeker dat Egbert ten Cate, Henk Kesler en dat soort jongens nog nooit in Metropool zijn geweest. In de TwentseWelle wellicht een keer per ongeluk, toen ze hun vrouw, vriendin of minnares kwamen ophalen.

Het Cremermuseum is verkloot, de leuke moderne kunstbeurs in Hengelo wordt al jaren niet meer gehouden, Jazz hebben ze geprobeerd in Enschede – niets geworden natuurlijk. Ik las de reden waarom het Rijksmuseum is uitverkoren: ‘Het comité hecht er waarde aan te vermelden, dat de prestatie van het Rijksmuseum Twenthe tot stand is gekomen in een periode dat het voortbestaan van het museum ter discussie stond en het gevoerde beleid er voor gezorgd heeft dat museum en collectie behouden blijven’. Het staat er echt… Nog leuker: ‘(…)Het Rijksmuseum Twenthe geeft onze regio Twente ook buiten haar grenzen de gewenste profilering(…)’.

Inteeltkunstkoppen, ga eens kijken in Zwolle. Daar gebeurt het nu. Ja, in de tijd dat Twente zich ontworstelde aan de textielbaronnen, gebeurde er nog wel eens wat. Maar we leven nu in een periode in het oosten van het land dat gedomineerd wordt door de Fred de Graafjes, van die onhandige . Ik stel voor dat we in volgende jaren de Zilveren Haring geven aan Henk Kesler, de voorzitter van dat elitaire haringfeestje. En daarna aan Eric Nijkamp, zeer gewaardeerd lid van het comité, maar niemand weet waarom. KPMG Accountants vanwege hun slimme fraudes en tot slot aan Powered by Twente Innovation Events. Wat die doen? Geen idee, maar ze zijn erg belangrijk voor de regio. Vinden ze zelf.

Vorige bijdrage

Gewone volk is hoe dan ook in Nederland altijd de lul

Volgende bijdrage

Supporters kunnen de eigen club heel goed redden

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *