De Roskam Jaargang 21, 2015

Supporters kunnen de eigen club heel goed redden

Ik heb nogal een afkeer van oorlog en van godsdienst. In Ierland hebben ze een combinatie daarvan jarenlang volgehouden. Ik vraag me oprecht af of als er een hemel bestaat dominee Ian Paisley daar inmiddels verkeert. Hij had het niet zo op katholieken en verstoorde als Europarlementariër (in 1988) zelfs een toespraak van de Paus in het Europees Parlement. Ik vind Engeland een geweldig land, maar Ierland heb ik tot nu toe altijd links laten liggen. Net zo min als ik ooit nog Kroatië of Servië zal bezoeken. Ik ben daar vóór de oorlog een paar keer geweest en ik ga letterlijk over mijn nek als ik die verhalen lees over hoe het er nadien, in de jaren negentig, is toegegaan. Als mensen er wel naar toe willen, vooral doen, maar ik hoef niet meer.

Ik heb me wel laten overhalen Ierland te bezoeken. Inderdaad niets mis mee, zeker nu het al bijna twee weken niet regent aldaar. Leeftijdgenoten begrijpen dat ik plaatsen als Belfast en Londonderry niet gezellig ga bekijken met de wetenschap dat katholieken en protestanten daar elkaar letterlijk met stront en kogels bevochten hebben. Van Dublin ben ik naar het zuiden gereden, via Waterford naar Cork. Op internet kon ik op de dag van de wedstrijd gewoon twee kaartjes bestellen voor de topper Cork City FC tegen RK Reykjavik voor de voorronde van de Europa League. Het werd 1-1.

Met een sms heb ik Freddy Nijhof van SVZW laten weten dat, als het spelerspotje nog niet helemaal leeg is, mijns inziens linksback O’Connor (ook rood haar…) wel een versterking zou zijn voor de Wierdense club van de transporteur. Waarop hij mij een persbericht stuurde dat hij aftreddt als voorzitter. Dat geloof ik wel, maar de samenstelling van de spelersgroep zal hij toch nog wel bepalen… Ik stond een paar jaar geleden naast Nijhof de kampioenswedstrijd van SVZW te bekijken. Vanaf het beginsignaal was hij niet meer toerekeningsvatbaar. En toen SVZW won, heeft hij elke speler net niet op de mond gezoend…

O’Connor voetbalt bij een club die bijna ten onder is gegaan. In het nieuwe stadion is nooit gevoetbald, bij mijn weten. De club werd gered door de eigen supporters en speelt sindsdien weer op Turners Cross. Een stadion waar SVZW (terecht) de neus voor ophaalt: O’Connor zal niet weten wat hij ziet als hij in Wierden arriveert. De eigen club redden zoals in Cork is, zoals ook in Swansea is gebeurd, misschien iets voor Enschede. Kan de lokale krant wellicht organiseren…

Cork zal het niet redden in de uitwedstrijd tegen Reykjavik, vermoed ik. Maar ik heb me erg vermaakt. Ik kon op de eerste rij gezellig met O’Connor babbelen als hij met een inworp moest wachten op een blessurebehandeling of wissel. Niemand, maar dan ook niemand gaat het veld op. Dat verbaast me. Maar dat lukt in Nederland bij Heracles ook wonderwel goed.

Vorige bijdrage

Nietszeggende bestuurders zonder visie of creativiteit

Volgende bijdrage

‘Ik wil je zelf melden dat we van de beurs afgaan’

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *