De Roskam Jaargang 21, 2015

Politieke voelhoorn liet De Graaf vaker in de steek

De verwachting is dat Enschede in september van dit jaar een nieuwe burgemeester heeft. Wat mij betreft desnoods Hans Hofte die overal schreeuwt dat hij één van de 23 sollicitanten is.

Hoe invaller Fred de Graaf aan zijn goede naam komt is voor mij een raadsel. Hij komt zijn afspraken niet na en maakt de ene misser na de andere. En niet alleen in Enschede, de Guust Flater van de VVD koketteert met zijn goede banden met het koningshuis als oud-burgemeester van Apeldoorn. Hoewel de kans groot is dat de huidige koningin met een boog om hem heen loopt sinds hij in Amstelveen (ook als waarnemer) zijn hand op haar billen legde. Maar goed, dat willen we allemaal wel…

Hij is recent gevraagd door de provincie Gelderland om een commissie te leiden die gaat onderzoeken hoe lokaal bestuur versterkt kan worden. En daar vragen ze dan De Graaf voor: alsof je de voorzitter van Go Ahead Eagles laat uitleggen hoe je een representatief voetbalteam voor de Champions League smeedt… Ook daar (in Tiel) gedroeg hij zich vorige week niet bijster constructief (volgens De Stentor) toen hij aan een kritische Claire Vaessen (GroenLinks Culemborg) vroeg hoeveel bestuurservaring zij eigenlijk heeft, om vervolgens over zichzelf op te snijden dat hij al 35 jaar ervaring als gemeentebestuurder heeft.

Als voorzitter van de Eerste Kamer werd hem binnen twee jaar (2011-2013) beentje gelicht toen hij blijkbaar niet helemaal in de gaten had hoe de parlementaire democratie werkt. Hij trachtte Geert Wilders bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander ‘ergens in de vestibule’ een plekje te geven. Het betekende zijn ondergang en bij mijn weten was dat de eerste keer dat de Staten-Generaal zich genoodzaakt zag in de bres te springen voor Wilders. Zijn politieke voelhoorns lieten De Graaf al eerder in de steek toen hij bij de kabinetsformatie liet weten dat het geen probleem zou zijn als de coalitie geen meerderheid heeft in de Senaat, omdat de Eerste Kamer geen politiek bedrijft….

Vorige bijdrage

Verbeek weet te imponeren, ook met gespierd lijf

Volgende bijdrage

Edwin Evers Band haalt frustratie Medendorp boven

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *