De Roskam Jaargang 21, 2015

Vanwege dit soort verhalen blijf ik nog doorbladeren

Ik ben niet zo’n fan van het regionale dagblad. Verhouding prijs – kwaliteit is niet helemaal in orde, zal ik maar zeggen. Ze jatten van andere media, zoals van deze krant en plakken daar hun eigen etiket op onder het mom ‘pas als het in ons blad staat is het echt nieuws.’ Er werken wat dat betreft net iets te veel mensen die de oorlog meegemaakt zouden kunnen hebben… (krant hoopte in ‘40-‘45 op een Duitse overwinning).

In dat kader kijk ik jaloers naar de lezersredacteur (sorry, dat moet zijn redacteur lezersinteractie) die probeert het aantal abonnementen op peil te houden door allerlei feestjes en partijen te organiseren waar abonnees zich voor kunnen opgeven. Geen virtuele community zoals internet die dat op heel veel plaatsen kent, maar dus in het echie. Ooit een gerespecteerd journalist nu reisleider van bloemetjesjurken. Meestal lees ik enigszins meewarig zijn koekhap-artikeltjes, maar deze week werd ik groen van jaloezie: een speciale excursie op Airport Twenthe. Ik ben er in vroeger jaren vaak geweest toen de militairen voor het eerst sinds de politionele acties weer in het buitenland aan de slag moesten (afdwingen vliegverbod boven het vroegere Joegoslavië) en toen een aantal mensen serieus probeerden de burgerluchtvaart te behouden (dat mocht trouwens niet van dat regionale dagblad, maar dat zullen ze de deelnemers wel vertellen tijdens het rondritje). Ik heb zelf ooit nog mogen meevliegen met een F16 vanaf Twenthe.

God, wat zou ik graag weer eens rondkijken op de basis en in de bunkers waar de gevechtsvliegtuigen klaar stonden voor het moment dat… Met moeite meld ik mij toch maar niet aan voor deze excursie, maar ik raad iedereen wel aan zich op te geven. Zeer de moeite waard.

Ik sla de krant met moeite door. En ik beland bij de rubriek In Herinnering van Bert Janssen. Ik lees die rubriek bijna altijd, afgelopen week betrof het Hans Kobes. Ik werkte nog niet zo lang in het oosten toen hij afgetuigd werd door een asociale zak hooi. En ik was stomverbaasd dat zijn fijne collega’s hem lieten barsten. Janssen schreef dat overigens veel netter op. De journalistiek heeft het (in zijn algemeenheid) moeilijk, nieuws kan ik overal krijgen (en vaak veel beter gepresenteerd dan in het krantje dat ik elke ochtend op mijn bureau krijg), maar vanwege dit soort ideeën en verhalen blijf ik toch even doorbladeren.

Vorige bijdrage

Er lag nog wel ergens twee miljoen in de Grolsch Veste

Volgende bijdrage

Keurige heren in pak met stropdas als reactie op punk

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *