FC Twente Basis Jaargang 02, 2011

De visie van de vier commissarissen

De Raad van Commissarissen van FC Twente bestaat uit Joop Munsterman, Aldo van der Laan, Hennie ten Hag en Gerard Oude Vrielink. Zij geven hun visie op de sportieve successen, de financiële positie, het stadion, de maatschappelijke betrokkenheid, de toekomst, de kansen en bedreigingen… Ofwel, de ins en outs van het voetbalbedrijf FC Twente.

Joop Munsterman

“De vraag na het kampioensseizoen was natuurlijk of we als club sportief en organisatorisch de fantastische ontwikkelingen door zouden kunnen zetten. In sportief opzicht is het antwoord op die vraag ronduit ‘ja’ gezien de mooie prijzen die we aan de palmares van FC Twente hebben kunnen toevoegen: de Johan Cruijff Schaal, de KNVB beker en het landskampioenschap van onze vrouwen. En laten we de derde plaats in de Champions League-poule met fraaie wedstrijden tegen Inter, Bremen en de Spurs niet vergeten, evenmin als het bereiken van de kwartfinale van de Europa League. Zowel in de Nederlandse competitie als op Europees niveau zijn er steeds weer nieuwe uitdagingen. Nationaal betekent dit structureel meedoen om een plaats bij de eerste vier en het bereiken van de halve finale om de KNVB-beker. Daarvoor zullen we het financiële gat met Ajax en PSV voor een groot deel moeten dichten en gezien de groei van de begroting en de financieel gezonde positie van de club is dat geen utopie, maar het verzorgingsgebied van Ajax zal altijd groter blijven. In het plan ‘Meer dan alleen een passend (t)huis’ hebben we onze visie op het gebied van de kernambities voetbal, ambiance en solidariteit inmiddels afgerond. FC Twente wil – organisatorisch ingebed via stichting FC Twente, scoren in de wijk – een Europese subtopper worden en diep geworteld zijn in en gedragen worden door de maatschappelijke omgeving. Uitgangspunt daarbij is verdere uitdieping van sociaal-maatschappelijke projecten op elk niveau en ervoor te zorgen dat deze projecten minder afhankelijk zijn van sportief resultaat. Op maatschappelijk gebied maken we ook voor het eerst kennis met het maatschappelijk plein, een platform voor maatschappelijke partners, waarin FC Twente veel geld investeert. Daarmee houden we dan ook rekening in de begroting; een begroting die deels afhankelijk is van de uitbouw van het stadion. In dat kader hebben we maken gekregen met een verschrikkelijk drama, toen op 7 juli een deel van het dak van de nieuwbouw
instortte. De persoonlijke gevolgen van het drama waren intens en ze overschaduwden en relativeerden welk succes en welke ambitie dan ook. Des te meer reden om de koppeling tussen sportieve groei en maatschappelijke betrokkenheid als onlosmakelijk te blijven zien.”

Ik ben niet ontevreden over hoe wij uit de transferperiode zijn gekomen

Aldo van der Laan

“’Staying at the top is more difficult than going to the top’, om maar eens een bekend Engels gezegde van stal te halen. Ik ben nu ruim zeven jaar commissaris bij FC Twente en ik denk dat we met FC Twente nu voor een fase staan waarin we moeten laten zien dat we het sportieve succes kunnen handhaven, maar wel onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat de club financieel gezond blijft. En dat zal een moeilijke opgave zijn. Dat zie je bij clubs die succes hebben gehad; succes smaakt naar meer en dan laten ze soms de financiële discipline varen. Laat ik het anders formuleren: als je op korte termijn succes nastreeft, dan gaat dat vaak ten koste van de middellange en lange termijn van de club. Dat kan betekenen dat je dan maar een jaar niet meedoet om het kampioenschap als dat ten koste zou gaan van de financiële positie van de club. FC Twente hoort nu structureel tot de top vier, vijf van Nederland. We zullen best wel eens lager eindigen, maar op de lange termijn moet de top vier, vijf haalbaar zijn. Onze ambitie is meedoen met de strijd om het kampioenschap en dan moet je dat ook eens in de zoveel jaar worden, dat is duidelijk. Maar daarnaast moet je op de portemonnee blijven passen. Ik ben niet ontevreden over hoe wij uit de transferperiode zijn gekomen, maar ach, je wilt altijd meer. Maar ik heb er zeker een heel goed gevoel bij als ik in Voetbal International lees dat FC Twente en VVV eredivisieploegen zijn die helemaal financieel gezond zijn, in categorie drie zitten.”

Hennie ten Hag

“Officieel houd ik me als commissaris van FC Twente bezig met onroerend goed en het onderhouden van netwerken. Ik heb me in dat kader in de afgelopen tijd onder meer bezig gehouden met de bouw van de korte zijde in al zijn hoedanigheden. Dus met de bouw, maar ook met het verkrijgen van vergunningen, de infrastructuur, het mobiliteitsplan, het parkeren, het vervoer per spoor en met de financiering van dit alles. Bij de uitbouw van het stadion was het noodzakelijk dat onroerend goed van Vitens en het Waterschap Regge en Dinkel werd verworven en van Rijkswaterstaat mag worden benut. Ik zal het komende seizoen een aantal zaken afwikkelen, maar geen nieuwe taken meer oppakken. Ik heb bij FC Twente aangegeven dat ik aan het einde van dit seizoen wil stoppen als commissaris. Dan heb ik het tien jaar gedaan en ben ik bijna 69 jaar. Ik wil samen met mijn echtgenote meer invulling geven aan de vrijheid die we dan hebben. Leeftijdsgenoten van mij hebben hun werkzaamheden al beëindigd of zijn er mee bezig. En er komt een nieuwe generatie aan waar ik, hoe zal ik het zeggen, niet meer zoveel invloed op heb. En het einde van dit seizoen is een mooi moment om te stoppen; dan is het stadion als hoefijzer klaar en dan beschouw ik mijn taak als volbracht. Nee, met de invulling van Twente Village, het park Go Planet naast ons terrein, zal ik me dus ook niet meer bezighouden. Dat zal nog een aantal jaren vergen en dat moet ik niet meer doen. Ik heb natuurlijk vanuit het bedrijf ten Hag wel met het kennispark van doen omdat wij mede-eigenaar zijn van het BTC. Vanuit het BTC ontplooien we activiteiten op de Campus van de universiteit. Als mij dat nog gegund is, dan zal ik daar nog werkzaamheden blijven verrichten. Nee, ik bedoel dat serieus. Want zoveel mensen van tegen de zeventig jaar zijn ook niet meer actief…”

Het einde van dit seizoen is voor mij een mooi moment om te stoppen; dan is het stadion als hoefijzer klaar. Dan beschouw ik mijn taak als volbracht

Gerard Oude Vrielink

“Ik ben de afgelopen maanden samen met Jan van Halst erg druk geweest met het ontwikkelen van een maatschappelijk plein en daar zal ik komende tijd samen met het onlangs gevormde stichtingsbestuur heel druk mee blijven. Als commissaris ben ik vooral betrokken bij de ontwikkeling van de pijlers ambiance en solidariteit. Naast de functie van secretaris van Stichting FC Twente, scoren in de wijk onderhoud ik namens FC Twente samen met Hennie ten Hag de contacten met de gemeente, de provincie en de sociaalmaatschappelijke instellingen waar FC Twente nauw mee samenwerkt. Ik denk dat het nu ontwikkelde nieuwe initiatief van Scoren in de Wijk door FC Twente toch wel uniek is in Nederland. Er komt in de oostvleugel achter de tribunes in de ruimten op het niveau van de skyboxen een ingerichte ruimte van meer dan driehonderd vierkante meter. Het is letterlijk een plein, een maatschappelijk plein. Dat plein moet een trefpunt worden van de partners van FC Twente die allemaal actief zijn op het gebied van maatschappelijk functioneren. Die vinden daar een plek om allerlei acties voor de samenleving met steun van FC Twente op te zetten. De leden van het project moeten het tot een succes maken. Als bijvoorbeeld een woningcorporatie of een zorgverzekeraar maatschappelijke projecten wil uitvoeren voor de achterban, zoals een welzijnsproject, een sportproject, of een gezondheidsproject, en wij als FC Twente kunnen daar steun aan geven, dan zullen we dat doen. De leden van het platform bepalen in feite het succes. In het bestuur zitten mensen als Wim Boomkamp van Saxion Hogescholen, Fons Catau van De Woonplaats en Dave Blank van de Universiteit Twente. Gert-Jan Nijweide en ik zitten namens FC Twente in het bestuur. Ook is het afgelopen seizoen de gezondheidscursus verder ontwikkeld. We hebben een aantal zogenaamde pilots in de wijken gedraaid en die bleken succesvol. We proberen een brede groep van achthonderd mensen uit onze achterban via de digitale weg daarvoor enthousiast te maken. Er is een fraaie website voor opgezet: www.fctwentescorenmetgezondheid.nl. E- learning speelt daarbij een belangrijke rol: met slim digitaal aanbod proberen we op afstand mensen in beweging te krijgen.”

Vorige bijdrage

Management Team FC Twente: Handen vol aan groeiende bvo

Volgende bijdrage

Go Ahead

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *