Spreekbuis

Jan van der Meulen, regiodirecteur van Randstad

“Hogeschool behandelt mij niet als partner”

In deze serie geven buitenstaanders hun mening over de Saxion Hogeschool, maar voor regiodirecteur Jan van der Meulen van Randstad Nederland is dat wat lastig. Want Van der Meulen (46) is inmiddels een nauwe relatie van de Saxion Hogeschool. Samen (Randstad en de hogeschool) hebben ze het project HBO-Jobservice opgezet, een partner dus, maar hij voelt zich niet als zodanig behandeld. Van der Meulen geeft in het dagelijks leven leiding aan circa 110 werknemers. “We hebben gemiddeld per jaar 5000 flex-krachten aan de slag in Twente.” De tijd dat mensen voor een paar weken via Randstad aan de slag gingen, is voorbij. Ook al omdat de werkloosheid in Twente ongeveer 3% is.” Randstad heeft een winkel in de hal van de hogeschool gevestigd. “Omdat daar de nieuwe werknemers vandaan komen. ” Van der Meulen baalt wel van sommige activiteiten van Villa en van het project Fast Forward. “Ik heb nota bene in de krant moeten lezen dat ze er mee begonnen.”

Ik voel me door de hogeschool niet serieus genomen

Jan der Meulen wil het liefst zelf zijn klanten vertellen wat er met Randstad aan de hand is. “Vorig jaar moesten we een winstwaarschuwing afgeven. Dan maak je intern afspraken, voert reorganisaties uit en krijg je de boel weer redelijk op de rit en dan komt er een voorspelling voor dit jaar en die moet je drie weken later weer intrekken. Niet omdat het in Nederland niet goed gaat, maar omdat Amerika heel ver terug valt. Als je dat niet goed communiceert, laat je de pers, met alle respect, jouw woordvoerder zijn.” Dat wil Van der Meulen liever niet en daarom baalt hij van de hogeschool die zijns inziens onvoldoende met hem communiceert. Overigens, op dezelfde dag dat hij zijn grieven in het interview uit, heeft hij ook een ontmoeting met Cor Boom, de nieuwe baas van de hogeschool, dus die zal de kritiek niet ‘via de pers’ te horen krijgen….

Allemaal koninkrijkjes

De arbeidsmarkt zit te springen om hoogopgeleide mensen. En die worden (onder meer) voortgebracht door de hogeschool. “Het moet voor studenten extra interessant worden om op de hogeschool te studeren, ze kunnen daar wat bijverdienen en de kans op een goede baan is dankzij de contacten die Randstad in Twente heeft erg groot. Het bedrijfsleven plukt er ook de vruchten van. We kunnen die gasten perfect begeleiden.” Het heet HBO-Jobservice; circa 200 studenten maken er gebruik van. Even voor alle duidelijkheid: Jobservice is niet ontstaan omdat de arbeidsmarkt slechter wordt. “Er komen steeds meer berichten van saneringen en mensen die op straat gezet worden. Akzo is daar een voorbeeld van. Maar je ziet nog niet meteen dat de economie terug loopt. Het aantal aanvragen bij ons wordt niet echt minder.” “We doen zo’n project alleen met de hogeschool. Met de universiteit hebben we wel contact, maar absoluut op een lager niveau. De UT bestaat uit allemaal koninkrijkjes. Het is heel moeilijk om daar grip op te krijgen. Dat is wel gemakkelijk bij de hogeschool, je praat met een of twee mensen en dan loopt het verder wel.” “We zitten daar in het pand, we huren 100 meter, hebben er drie mensen lopen en betalen er goed geld voor. We hebben er ook voordeel van; het scheelt ons bijvoorbeeld rubriekadvertentiebudget”.

Niet boos

De hogeschool is erg actief, nieuwe mensen, nieuwe opleidingen, nieuwe contacten, zoals met Randstad. “Precies. En mijn vertaling van partnership is onder meer dat als je dingen doet of gaat doen, die in het belang van beide partijen zijn, je op z’n minst elkaar informeert en zaken op elkaar afstemt. En dan komt er een initiatief als FastForward. Wat is FastForward? Nee, je hoeft het niet uit te leggen, ik weet het intussen”, zegt hij geërgerd. De toppers op de hogeschool krijgen de mogelijkheid in korte tijd in de dagelijkse praktijk (bij bedrijven dus) zaken te leren. “Maar waarom is nou niet gekeken of dat in het concept van HBO-Jobservice past? Want de projecten overlappen elkaar. Jij zegt, iedereen zijn vrijheid, maar ik voel me niet serieus genomen. Nee, ik ben niet boos, de hogeschool laat een kans liggen, vind ik, want wij hebben de contacten bij het bedrijfsleven.” Met Villa probeert de hogeschool kennis aan het bedrijfsleven te verkopen. “Ze gingen workshops organiseren. We werden gevraagd of wij wilden meedoen. Net als Tubantia, Kienhuis Hoving en ABN Amro. Die moesten allemaal expertise leveren. Wij doen als Randstad feitelijk hetzelfde, maar zij zeiden dat ze voor een andere doelgroep werken, voor de kleinere bedrijven. Maar ik zou het wel pijnlijk vinden als Villa iets gaat doen voor Polaroid of Vredestein of Thales. Dan word ik concurrent van mezelf. Ik ben niet bang. Het klinkt arrogant, maar onze positie en naam zijn bij het bedrijfsleven van een andere orde dan de hogeschool.” “En weet je, we hebben de kwaliteit om veel meer voor de hogeschool te doen. We hadden het net over die HBO-Jobservice. We geven ook sollicitatietrainingen en training in sollicitatiebrieven schrijven voor de studenten. Nou, dat is op zich al een heel aardige service. Maar bovendien krijgen veel studenten studiepunten als ze dat blok volgen. En dat zegt iets over de inhoud van het werk dat wij doen en over de kwaliteit van onze mensen. Dus daar zal het niet aan liggen.”

Vorige bijdrage

Thijn Bennink: 'Kennis hogeschool beter gebruiken'

Volgende bijdrage

De kikkerangst van Gerard van Houweninge

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *