Twentevisie Jaargang 13, 2001

Het succes van Twentevisie is gebaseerd op vriendschap en vertrouwen

De tranen van Ben Velthuis

Het succesvolle team van Twentevisie met Cup: van links naar rechts Jelle Pijl, Christian Rudolph, Raimond Burgman, Marco Zanetti en team captain Ben Velthuis

Dankzij dat ene setje van de vertrekkende Raimond Burgman pakte Twentevisie de beker. Nipt. Heel nipt. Onvoorstelbaar, vier maal op rij Europees kampioen. Dat is uniek. Barcelona en Antwerpen staan op de eeuwige ranglijst met elk zes victories aan kop, maar een Europese biljartdictatuur van vier jaar is ongekend. Alles viel op zijn plaats dat Hemelvaartweekend in Hengelo. Het is het succes van het team, volgens captain Ben Velthuis die dit jaar zwaar met zijn gezondheid tobde, het ishet jaar van Zanetti die bewees dat hij een mondiale topper is, vooral in de wedstrijden die er om gaan. En het is het bedankje van Raimond Burgman, de ontdekking vijftien jaar geleden door diezelfde Velthuis. Burgman kiest nu voor het geld. Met tranen in zijn ogen. Want Twentevisie is een team dat is opgebouwd uit vriendschap. Een topspeler uit Duitsland, Martin Horn, werd eerder de deur gewezen omdat hij niet past (te arrogant) bij deze ploeg.

Niemand nam het Blomdahl kwalijk dat hij vorig jaar koos voor het grote geld. En niemand neemt Burgman zijn vertrek dit jaar kwalijk. Als je het al die jongens recht op de man af vraagt, zouden ze morgen weer voor Hengelo en Velthuis kiezen. Het is de sfeer, de vriendschap, de gezelligheid, het vertrouwen. Op het moment surprème stonden ze er weer, uitgerekend tegen het team (Crystal Kelly) dat sopt in het geld, waar begrotingen en budgetten nonchalant afgevinkt worden op een regenachtige middag. TAS werd weliswaar landskampioen, maar droomt van een prijzenkast als van Twentevisie waar vorige maand de tiende(!) hoofdprijs werd bijgezet. Crystal Kelly heeft ondanks de dikke portemonnee alleen ooit de nationale beker gewonnen.Voor Twentevisie draaide dit seizoen eigenlijk om twee momenten en op die momenten sloeg het team toe: bij de beker in Heiloo en om de Champions Leaque. En dus durft Ben Velthuis te praten over een van de succesvolste seizoenen van Twentevisie, ondanks dat het team met een vijfde plaats (dus geen play-offs) een bijrol vervulde in de reguliere competitie. “Je moet niet vergeten dat Zanetti bijna alle competitiewedstrijden heeft gemist en dat scheelt een slokop een borrel. Bovendien is de competitie de laatste jaren in sterkte toegenomen. Ik denk dat de eerste zeven teams elkaar in kracht nauwelijks ontlopen.”

Sets

Hoe dan ook, Twentevisie was niet topfavoriet. Hoewel misschien juist het missen van de slopende play-offs wel eens helemaal niet zo slecht geweest kan zijn. Zegt het wat over de kracht van de Europese ploegen? “Nee, kijk naar Valencia dat het in de Spaanse voetbalcompetitie niet slecht doet, in geen jaren landskampioen is geweest, maar op een haar na de Europese beker wint. Het aller belangrijksteis dat de spelers van ons team heel veel internationale ervaring hebben met het spelen van sets. Terwijl het in competitie wedstrijden draait om partijen van vijftig caramboles. Nu moet je je na elke set weer opladen, dat is een aparte manier van wedstrijdbenadering. Je zag het aan Burgman, zijn ene setje in de wedstrijd tegen Ceulemans is van doorslaggevende betekenis. Terwijl hij ook gemakkelijk met 3-0 had kunnen verliezen. Dat is ervaring, routine, mentale krachten spelinzicht.” Het lullige voor Burgman is overigens wel dat hij sportief volgend jaar met lege handen staat omdat Crystal Kelly dus Europa niet ingaat.

Geen sportspecial TV Oost

Het was het jaar van de twee gezichten. Naast de sportieve successen de grote problemen. Om te beginnen heeft Velthuis letterlijk een paar weken tegen zijn dood gevochten. Hij heeft eerder al een hartoperatie doorstaan en wilde nu van de (resterende) pijn in zijn been af waar vooreen ingreep in de lies noodzakelijk werd. De operatie lukte wel, maar hij liep een zeer zware infectie op die hem bijna het leven kostte. Van mindere orde, maar voor de spelers en het team niet minder vervelend was het faillissement van hoofdsponsor Pelgrim. Met alle onzekerheden en financiële consequenties van dien. Alle spelers hebben geld ingeleverd, toch zijn ze niet weggerend. En daarom is in overleg met de nieuwe hoofdsponsor voor komend seizoen een heel aantrekkelijke premieregeling opgezet waarin (bij winst) een deel van het misgelopen geld van vorig seizoen is verdisconteerd. Velthuis is erg enthousiast over Twentevisie als sponsor: “Ik ben erg enthousiast over de faciliteiten die de uitgever biedt. Ze doen een groot deel van het werk, doen aan acquisitie en denken mee. Bovendien zijn we drukbezig met het ontwikkelen van ideeën om de vereniging uit te bouwen, er lopen gesprekken met enkele andere teams en we moeten eens bekijken of er een soort mantelorganisatie of federatie kan ontstaan.” Toch kon ook Twentevisie niet helpen om de publieke belangstelling (alleen op zondag 300 man) op te krikken. Op Hemelvaartdag liep Twente leeg richting Rotterdam, vrijdag volgde het volksfeest in Enschede. “In de afgelopen jaren legde een sponsor acht mille op tafel om een sportspecial op TV Oost mogelijk te maken. Met daarbij een veertigtal promo’s. Die sponsor deed dit jaar niet mee.”

Jaspers-Blomdahl

“Een probleem was ook dat in de schouwburg in Hengelo slechts twee speeltafels konden staan, terwijl we op vier hadden gerekend. Aanvankelijk was er een mobiele bar in getekend en bij de laatste inventarisatie bleek die te zijn verankerd.” De organisatie van het EK kostte ongeveer anderhalve ton. Het geld is opgebracht door de gemeente Hengelo en een groot aantal sponsors, maar door het wegblijven van de NOS vielen sommige contracten wat lager uit. De organisatie denkt daardoor met een tekort van een paar duizend gulden te blijven zitten. Volgend jaar mag Twentevisie het evenement opnieuw organiseren. Velthuis hapt nog niet meteen gretig toe. “Het is een recht, geen plicht, eerst maar eens evalueren.”Waar de NOS in elk geval wel komt, is bij de wedstrijd van het jaar tussen Jaspers en Blomdahl. Voor de winnaar ligt een ton klaar. De verliezer krijgt niets. Die wedstrijd wordt op primetime live uitgezonden door de NOS op 21 oktober. Ben Velthuis traint komende zomer om weer helemaal wedstrijdfit te worden. Het was opvallend hoe Burgman en Zanetti hem na de allerlaatste stoot in de armen vielen. De lange Velthuis pinkte een traantje weg.

De vertrekkende Raimond Burgman wordtvoor zijn verdiensten voor de Hengelose topsportdoor burgemeester Kerckhaert in hetzonnetje gezet

Marco Zanetti heeft Frédéric Caudron verslagenin een zinderende finalepartij (ruim2.5 gemiddeld!) en daarmee is de vierdeEuropacup binnen

De vier biljarters die voor Twentevisie behoudenblijven. Te samen met Jens Eggersen de nieuwelingen Ad Koorevaar en (jeugdigtoptalent) Dave Christiani staat er ookhet komende seizoen een driebandenteamvan formaat, ondanks het vertrek vanRaimond Burgman.

Vorige bijdrage

Beursbestaansrecht acht Overijsselse fondsen en rol OBX betwijfeld

Volgende bijdrage

Nummer 24

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *