Roskam Moordkuil Jaargang 07, 2001

Nummer 24

Er komt geen nieuwe Bonte Wever, er komt geen andere rare stunt van Hennie van der Most in Slagharen. Het is over. Hoewel Van der Most zich verplicht voelt aan het dorp waar hij zijn imperium startte en aan zijn mensen. En die mensen praten over weinig anders, nu al weken, dan over het debacle: het afbranden van de Bonte Wever. Honderden mensen moesten op zoek naar ander werk, veel omliggende bedrijven waren leveranciers van de Bonte Wever of plukten anderszins de vruchten van de inzichten en inspanningen van Van der Most.

Een kind kon zien dat de brandweer (ook) in Slagharen fouten maakte. Ook daar praten ze in het dorp over. Maar dat mag niet. Van de gemeente niet, van de brandweer niet. Want het dorp dat niet toevallig bekend is dankzij het ezelspark wordt geregeerd door terreur. Door angst, door chantage en door dreigementen. Om te verbloemen dat de brandweer (opnieuw) niet wist wat ze zou aantreffen, geen groot alarm heeft geslagen en de spullen alweer aan het inpakken was toen de brand nog lang niet onder controle was. Dat was op het moment dat de Bonte Wever grotendeels gered had kunnen worden.

De brandweer van Ommen-Oost is dus verantwoordelijk voor de teloorgang, voor de onnodige werkloosheid en de economische schade als gevolg van het afbranden van de Bonte Wever. Het beste middel om de monden te snoeren, is een onderzoek. Maar ze denken daar dat iedereen hun niveau heeft. Door wie? Door de brandweer in Groningen, dat verzin je toch niet? Brandweer, politie, defensie allemaal aparte wereldjes waar ze elkaar allemaal dekken. De buitenwereld heeft niets met hen te maken, vinden de geüniformeerden. Ik durf elke weddenschap aan dat de brandweer van Groningen niets onoorbaars ontdekt, de brandweer heeft slagvaardig gehandeld. En volgende week mag Hardenberg lekker in Groningen gaan onderzoeken. In de kroeg. Ik begrijp niet dat de nieuwe burgemeester, die Meulman, zo over zich heen heeft laten lopen door die incapabele spuitgasten van hem.

Maar ze knijpen hem wel. En dus wordt op het gemeentehuis links en rechts gedreigd om de map Bonte Wever op straat te gooien. Om iedereen die kritiek durft te hebben op de corrupte ambtenaren of de brandweer van het ezelsdorp te overbluffen. RTV Oost heeft nagevraagd hoe het met de vergunningen van de Bonte Wever was gesteld. Alles was in orde, is geantwoord. Dat was natuurlijk niet zo -dat begrijpt de grootste sukkel- maar Van der Most werd gekoesterd als een heilige. De man die het dorp aanzien heeft gegeven. De ene hand wast tenslotte de andere. Wat overigens niet betekent dat het administratief een bende was bij de Bonte Wever, maar zeker in de beginjaren waren regels en vergunningen voor Van der Most als huismijt voor een astmapatiënt. Dus die smerige chantage slaat als een boemerang terug op de ambtenaren.

Vorige bijdrage

Het succes van Twentevisie is gebaseerd op vriendschap en vertrouwen

Volgende bijdrage

Nummer 25

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *