Twentevisie Jaargang 13, 2001

Oostelijke fondsen presteren minder slecht dan grote, landelijke bedrijven

In technologiesector is CMG witte raaf

maart is dit jaar synoniem voor malaise op de beurs. Weliswaar verlaagde Greenspan (topman van de federale banken in Amerika) de rente opnieuw met een half procent, maar hij voegde daar aan toe dat hij ‘een snel herstel van de Amerikaanse economie uitsluit’. “Daar concludeer ik uit dat hij verdere rente verlagingen overweegt,”zegt Sjoerd van Es van de Rabobank en Twente. Gecombineerd met een nieuwe golf van winstwaarschuwingen, gingen de beurzen mondiaal fors onderuit. De handel in Amsterdam werd zelfs korte tijd onderbroken als gevolg van een te scherpe daling van de beurskoersen. En uit de fictieve OBX (Overijssel Beursbedrijven Index) deze maand aandacht voor CMG.

Het Rabo-beleggingsspel werd in maart gewonnen door de heer Kromhof uit Markelo. Hij kon niet naar de opname van het radio-programma Memphis komen op dinsdag 3 april, waar Sjoerd van Es van de Rabobanken Twente (links) een fles wijn met stukjekaas uitreikte aan de heer Ten Hag die door Kromhof was afgevaardigd. De daling inmaart was groot, alle deelnemers aan het spel zaten met hun voorspelling veel te hoog.Het spel is heel simpel: raden naar de stand van de AEX op 1 mei, en dat is de datumvan de volgende opname van Memphis in het Arkestadion in Enschede. Het kost niets,het is voor de aardigheid, de winnaar krijgt een luxe gezelligheidspakketje zoals u opde foto ziet. En niet alleen de bezoekers van de bijeenkomst kunnen vanaf nu meespelen,ook de lezers van Twentevisie kunnen hun stem uitbrengen, via de adresdrageren via internet (www.twentevisie.nl).

“Terwijl in de VS de rente wel werd verlaagd om de economie een stimulans tegeven, bleven de rentetarieven in Europa onveranderd. De ECB wordt geconfronteerd met een euro-inflatie die zich nog steeds boven de toegestane 2% bevindt. Daardoor zag onze monetaire topman van Europa Duisenberg geen ruimte voor een daling van de rente,” verklaart Van Es. “Maar hij kan er bijna niet onderuit om het rentewapen binnenkort toch in te zetten. “In Japan heeft de regering in de afgelopen maand doodgewoon de geldpers aangezet in de hoop dat de prijzen zouden gaan stijgen. “Deze monetaire verruiming heeft tot doel de Japanner weer aan het consumeren te krijgen, om de economie daar een schop onder de kont geven.”

Winstwaarschuwingen

Op de aandelenmarkt werd in maart vooral de technologiesector wederom hard getroffen door de algehele beursmalaise. De kabelfondsen KPN Q-West, Versatel en UPC daalden fors in waarde. Chipmachinefabrikant ASML gaf aan dat de omvang van de orderportefeuille onder de productiecapaciteit was gezakt en Cor Boonstra had bij zijn afscheid nog een onprettige boodschap: hij gaf een winstwaarschuwing voo rPhilips. KPN wist via buitengewone baten nog een winst te rapporteren, maar het operationele resultaat was gewoon negatief. Pas in 2003 denkt de onderneming weerwinstgevend te zijn. Mondiaal waren er winstwaarschuwingen van chipmake rIntel, internetdienstverlener Yahoo en Nortel Networks. Telecomapparatuur producent Motorola en ’s werelds grootste netwerkbouwer Cisco kondigden een grootscheepse reorganisatie aan om de economische groeivertraging het hoofd te bieden. Als gevolg hiervan sloot de technologiegedreven Nasdaq het eerste kwartaal af meteen daling van meer dan 25%, wat de grootste daling in de historie van deze beurs op kwartaalbasis betekende.

Oude economie

Tot voor kort bleven de aandelen uit de zogeheten oude economie buiten schot, maar in maart gingen ook deze aandelen flink onderuit. Met name de financiële instellingen ING, ABN/Amro en Fortis moesten een forse veer laten. Uitzondering was het aandeel Wolters Kluwer. Het bedrijf verraste met uitstekende jaarcijfers en mooie vooruitzichten. “De onderneming werd terecht beloond met een fraaie koersstijging. “Van Es weigert te doemdenken. “Nee, we zitten niet in een recessie, ik noem het een periode van een tijdelijke groeivertraging. De onderliggende trend in de wereldeconomie blijft onverminderd positief. Vooral door de hoge investeringen in d einformatie- en communicatietechnologie (ICT) is de arbeidsproductiviteit flink gestegen. Ik veronderstel dat de beurs vooruit zal lopen op een economisch herstel in 2002.”

CMG (met meer dan dertien duizend werknemers) is een van de mooiste bedrijven binnen de sector IT-dienstverlening. Het bedrijf onderscheidt zich van veel concurrenten met zijn zeer succesvolle softwareoplossingen voor de telecomsector (SMS berichten en WAP-oplossingen;het laatste lijkt het overigens toch niet te maken). “Het aandeel CMG was tot voor kort altijd erg duur, misschien wel te duur, maar het aandeel werd op de beurs omlaag getrokken door het slechte nieuws van andere bedrijven die in dezelfde branche zitten. Mijns inziens ten onrechte, want de resultaten van CMG over 2000 lagen in lijn met de verwachting van de analisten: exclusief negatieve wisselkoerseffecten steeg de omzetmet 41%, de operationele winst met 58% en daalde de nettowinst met 13%. De daling van het netto resultaat is het gevolg van de sterk toegenomen afboekingen op goodwill na de overnames van Admiralen Computer Answers. Kortom, cijfers om van te smullen, zeker in verhouding met de concurrentie. Daarom geef ik voor dit aandeel met enige terughoudendheid een koopadvies af. Terughoudend, omdat CMG voor dit jaar geen gekwantificeerde verwachting heeft uitgesproken. Wel heeft het bedrijf aangegeven in de eerste maanden van 2000 een daling van de groei in de vraag naar telecomproducten waar te nemen. Verder heeft CMG aangegeven dat de investeringen in onderzoeken ontwikkeling bij CMG Wireless Data Solutions de laatste maanden zijn opgevoerd. Hierdoor zal de operationele marge in deze sector in 2001 dalen naar 20%. In 2000 lag deze nog op ruim 27 %. Maar toch, wat mij betreft, een mooi aandeel,” aldus Van Es.

Vorige bijdrage

Frank Schreve zaaide, Loek de Vries oogst bij Ten Cate

Volgende bijdrage

Industrieterrein Twentekanaal gaat verpaupering aanpakken

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *