Twentevisie Jaargang 14, 2002

Carrière Sander Westerveld lijkt voorlopig gered, maar hij wil meer dan

Vechten tegen degradatie

Vooral dankzij de 3-0 overwinning op Real Madrid (eind april) blijft Real Sociedad behouden voor de hoogste Spaanse divisie. Tien (!) ploegen in de staart van de ranglijst deden deze competitie maar heel weinig voor elkaar onder. Mede op advies van Louis van Gaal koos Sander Westerveld voor deze Spaanse ploeg in Baskenland (in San Sebastian) net over de Franse grens. Degradatie naar de tweede divisie zou de tot vorig seizoen glanzende carrière van Westerveld hebben verwoest. Want dan zou hij definitief uit het zicht zijn geraakt. En weer snel promoveren is in Spanje geen kinnesinne. Zelfs een ploeg als Atletico Madrid had er een paar jaar voor nodig (promoveert dit jaar). En ondanks andere verhalen zou hij dan niet voor een zacht prijsje hebben mogen vertrekken.

Natuurlijk is Westerveld gelukkig. Hij roept dat bijkans in elk interview. Zijn vrouw is binnenkort uitgerekend, hij woont op een fantastische plaats, de zon schijnt elke dag en Spanjaarden zijn meer levensgenieters dan Engelsen. Maar sportief is Sociedad op geen enkele manier te vergelijken met Liverpool. En het groot uitgevallen Heerenveenstadion met sintelbaan in San Sebastian is geen Anfield Road. Geen topper als Hyypia voor hem, geen Owen in de spits. Het team van Sociedad is matig, met een paar gebleekte sterren. Om klokslag vijf uur stroomt het stadion vol met gezinnen met flessen drank en broodjes. Wel enthousiast maar geenszins te vergelijken met de Kop die 90 minuten lang zingt en aanmoedigt. John Toshack (voormalig Engelse bondscoach) haalde Westerveld mede om zijn organisatievermogen. “Hij zei ‘jij moet de verdediging neer gaan zetten, ik moet iemand met uitstraling hebben’. Ik vond het wel leuk dat het publiek direct achter me ging staan toen ik de spelers naar voren joeg.” Toshack is overigens alweer de laan uitgestuurd. Ook in het Nederlands elftal is zijn rol voorlopig uitgespeeld. Van Hanegem is zeer gecharmeerd van Moens…

Vijf prijzen

Het is eigenlijk nooit goed duidelijk geworden waarom Westerveld moest vertrekken bij Liverpool. Waren het zijn hoge salariseisen? Het is ook niet duidelijk waarom de contractbesprekingen (vooral per fax) zo ontzettend lang duurden. Feit is wel dat Westerveld bij Liverpool altijd tegen vooroordelen moest opboksen. Altijd gezeur over hoge ballen. Hij werd in Engeland nooit als een grote ster beschouwd. Bij herhaling kreeg hij in de (invloedrijke) Match of the Day zware kritiek over zich uitgestort van met name oud-speler Alan Hansen. David James (nu West Ham United) was de keeper die voor Westerveld moest wijken en die was goed bevriend met Hansen. Feit is dat Westerveld in zijn eerste seizoen de minst gepasseerde keeper was en in zijn tweede seizoen vijf prijzen pakte. “Alleen de UEFA-cup (in Dortmund tegen Alaves) hebben we terecht gewonnen. Daarvoor speelden we de Leaquecup-finale tegen Birmingham en die wonnen we met mazzel, en het was echt schandalig dat we de FA-cup wonnen van Arsenal.” Verder won Liverpool dat seizoen het Sharity-shield en de supercup van Manchester United. In de wedstrijd tegen Alaves (bij 4-3) ging Westerveld de fout in bij een hoge bal die door Jordi werd ingekopt. Die bal en een zeperd in de competitie zouden volgens manager Hollier zijn vertrek hebben ingeluid.
‘Als er een goeie club uit Engeland komt, ga ik terug’

Houllier

Noem de naam Hollier en Westerveld moet braken. De man die steeds maar zei dat Westerveld de beste keeper van de Premier Leaque zou worden, die verhalen over nieuwe keepers in de pers tegensprak door op het graf van zijn moeder te zweren. Westerveld voelt zich verneukt en is daarom dolblij (“niet voor de spelers”) dat Liverpool (lees Hollier) dit jaar met lege handen staat terwijl de ploeg voor tientallen miljoenen investeerde in twee nieuwe keepers. Liverpool wilde altijd al de keeper van Coventry en van jong-Engeland (Kirkland) inlijven, maar vond de prijs van 35 miljoen een beetje veel. Daarom werd de aandacht verlegd naar Dudek; Coventry halveerde bijna de vraagprijs, maar Liverpool zat (onder meer door ingrijpen van de vroegere Twente-coach Baan, nu bij Feyenoord) ook vast aan Dudek. Westerveld kon vervolgens gaan.

Machester City

“Ik heb vaker gezegd graag nog eens in Spanje te voetballen. Het komt nu eigenlijk iets te vroeg. Ik vind dat ik nu iets te jong naar Spanje ben gegaan. Maar het moest wel in de huidige situatie. Ik wil meer dan alleen vechten tegen degradatie, maar wellicht weten we volgend seizoen Europees voetbal te halen. En als dat niet lukt, dan kan ik misschien nog een overstap maken naar een andere Spaanse club. Maar als er een goeie club uit Engeland komt, ga ik terug.” Westerveld kon vorig jaar zomer naar Griekenland, België, Frankrijk en ook naar Engeland, naar Manchester City die nu na de promotie (!) Schmeichel hebben gecontracteerd.

Vorige bijdrage

Rabobank optimistischer dan beleggers

Volgende bijdrage

Nummer 20

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *