Roskam Moordkuil Jaargang 08, 2002

Nummer 20

Er is bij RTV Oost inmiddels een aantal dreigbrieven binnengekomen, waarvan ik erg onder de indruk ben. Althans, dat lees ik op het ANP-net waarop een interview staat met mijn hoofdredacteur, en hij spreekt van een gespannen sfeer op de redactie. Gestresste redacteuren. O. Ik heb het nagevraagd bij mijn collegae (ik ben er namelijk niet altijd), maar de sfeer wordt vooral verziekt door een vrouwelijke rechercheur bij de receptie die mij de hele dag aankijkt alsof ze mijn bloed wel kan drinken. Als ik moet pissen, moet ik bij haar langs. Ik haal gemiddeld om het halfuur koffie, maar de automaat staat recht tegenover haar. Mijn chef heeft (zoals altijd natuurlijk) gelijk; ik werk inmiddels in een erg nerveuze omgeving.

De schrijver van de dreigbrieven wordt bedankt. Het inbrekersgilde kan over een paar maanden fluitend aan de slag, dan zullen de overuren van de kit wel gecompenseerd moeten worden.

Als u mij wilt bedreigen, adviseer ik u een paar weekjes te wachten, want ze tapet ook alle telefoontjes die dubieus zijn. En wij zenden die onzin weer uit.

Een mongool stopt drie kogels in een envelop, schrijft dood bij een foto van de koningin en heeft de week van zijn leven. Dagelijks op de zender, in alle kranten, alle tekort aan aandacht in zijn jeugd in een paar dagen gecompenseerd.

Het is dat die Volkert van der Graaf met een rokend pistool werd aangetroffen, anders had mijn briefschrijver beslist de aanslag opgeëist. Inderdaad, als het aan mij had gelegen, hadden we die dreigbrieven meteen weggepleurd. Ik ben namelijk veel banger voor de politie dan voor die schrijfgestoorden.

Het politiedametje om wie ik met een grote boog heen loop, gedraagt zich als de directeur. Morgen eist ze dat ik haar interview, denk ik. Ze mag alles, haar vriendjes vielen hier een paar weken geleden nog binnen met grof geweld op zoek naar een bandje. En dat is een paradox. Fortuyn wordt om het leven gebracht door iemand die bang is dat hij (Fortuyn dus) als rechts-extremist de democratie misbruikt. En om ons als maatschappij tegen dat soort mensen te beschermen, schuift de politie de democratie ook aan de kant.

Ik denk zelfs dat de politie er op geilt. Ineens hebben ze tachtig man voor een zaak. Dat betekent dat dus de rest van de misdaad blijft liggen. De politie vindt het als gevolg van die dreigbrief niet veilig dat de koningin op een boerderij met verstandelijk gehandicapten rondloopt. Dan ben je toch niet goed bij je hoofd.

Ik zou niet weten hoe je aan een pistool moet komen, totdat ik van de week in de krant las dat het Nederlandse politiekorps jaarlijks vijftig (!) pistolen verliest. Die verdwijnen gewoon en Fortuyn is waarschijnlijk met zo\’n wapen om het leven gebracht.

Ik begin me inmiddels aan die politiedame te hechten.

Vorige bijdrage

Carrière Sander Westerveld lijkt voorlopig gered, maar hij wil meer dan

Volgende bijdrage

Nummer 21

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *