Twentevisie Jaargang 14, 2002

Jaap Stam haat het voetbalwereldje

‘Al die mensen die wat van je willen, bah’

Brood en Spelen. In het Colosseum in het centrum vochten vroeger gladiatoren met elkaar en met leeuwen. Ter vermaak voor het volk. De moeder aller derby’s (Lazio tegen AS) doet aan die tijd terugdenken: 80.000 Romeinen zitten al uren voor de wedstrijd in het Olympisch stadion tegen elkaar op te zingen. Later als de wedstrijd begint, kun je je buurman niet meer verstaan. Levensgrote spandoeken, veel vuurwerk dat bestreden wordt door complete brandweerkorpsen achter de doelen. In en om het stadion houden duizenden zwaarbewapende agenten de rivaliserende supporterslegioenen uit elkaar, wat op de tribunes niet helemaal lukt. AS Roma is de volksclub, heeft met spelers als Totti, Batistuta, Del Vecchio, Aldair, Cafu het betere team. Het verlangde duel Stam- Batistuta blijft uit. De Argentijn zal pas in de loop van de tweede helft invallen en Stam speelt rechtsback. “Het is niet mijn favoriete positie, maar ik heb op die plaats wel jaren gespeeld.” Lazio heeft geen goede rechtsback en zal die voorlopig ook wel niet krijgen, want de club wordt als gevolg van een miljoenenschuld gerund door de banken. Er gaat geen dubbeltje meer uit. En dat impliceert dat de spelers al maanden geen salaris meer hebben ontvangen. “Daar praten we natuurlijk over in de kleedkamer. In de goede tijd, toen Lazio landskampioen werd, zijn er spelers voor flinke salarissen aangetrokken. Ik zing het wel even uit, maar het is wel vervelend. Ik werk net als jij voor mijn geld. De staf, de trainers zeggen dat ze mij willen houden, dus ik ga er maar vanuit dat het allemaal goed komt.” Stam heeft op tien minuten afstand van het fraaie trainingscomplex Formello Lazio een huis gekocht. Formello ligt circa 50 kilometer ten noorden van Rome. “Het is een hartstikke mooie stad, vaak mooi weer. Het bevalt ons hier prima. Ik heb al een aantal verhuizingen achter de rug. Weer een nieuwe school zoeken voor je kinderen, daar heb ik eigenlijk geen trek in.”

Ze zien me niet terug als trainer

Milan

Henk van Ginkel is de zaakwaarnemer van Stam. “Jaap wil graag in Rome blijven. Na dit seizoen heeft hij nog een contract voor twee jaar, dat wil hij graag uitdienen. Maar we zijn bezig om hem transfervrij te krijgen als er eind van dit jaar nog niets is overgemaakt. De voetbalmarkt is moeilijk, maar als Jaap niets hoeft te kosten, weet ik zeker dat de clubs in de rij staan om hem in te lijven.” De rekening van Van Ginkel zelf is overigens ook nog niet voldaan door de club. Ooit waren ze vrienden voor het leven (bij de komst van Stam) maar El Presidente doet net of hij Van Ginkel niet ziet als hij statig het ereterras op wandelt. De Romeinse club heeft in Italië dezelfde alles-maar-kopen-status als PSV in Nederland en Manchester United in Engeland. “Ik heb voor Lazio gekozen omdat ik net als bij PSV en Manchester prijzen wilde winnen. Dat loopt nu anders, hoewel we nog wel meedoen om het landskampioenschap en ook in de Europacup kansen hebben. Ons hoofddoel is dit seizoen een plaats die recht geeft op deelname aan de Champions League.” Overigens was Stam al bijna weggeweest bij Lazio, want Milan zocht een verdediger en nam Nesta over, de collega van Stam in het centrum. “Als de overgang van Nesta mislukt was, waren ze bij mij gekomen.” Behalve Nesta is Crespo verkocht aan Inter dat Ronaldo naar Madrid zag vertrekken. De kranten zijn lovend over Stam die sober speelt. Ondanks alle sterren is de eerste helft zeer matig. Op de plek van Stam doet de Portugees Couto geen moment herinneren aan het beest dat bij Barcelona achterin heerste. Hij is schuldig aan beide tegendoelpunten. Uiteindelijk wordt het 2-2, Mihajlovic mist een paar minuten voor tijd een strafschop.

Hoonhorst

De supporters kwamen vorig jaar de spelers op Formello uitroken omdat de resultaten achter bleven. Het is allemaal wat voorbij gegaan aan Stam die vier maanden geschorst was in verband met mogelijk gebruik van nandrolon. De complete gekheid rond het voetbal, het is Stam allemaal tegen gaan staan. Op de dag na de wedstrijd staan twintig journalisten te wachten. Stam ontloopt iedereen. Hij heeft inmiddels een huis gekocht in Hoonhorst, naast de boerderij van René Eijkelkamp die Stam tipte. In Kampen zien ze hem niet meer, niet alleen vanwege die rel bij DOS Kampen waar hij en zijn familie tot op het bot beledigd werden. “Jaloezie heb je overal, maar in Kampen wordt heel erg op mij gelet en daar heb ik geen zin meer in.” In de voetballerij is niets zeker, maar het liefst zou Stam zijn contract bij Lazio gewoon uitdienen en in Portugal tijdens het EK schitteren. “Het is gek dat we met zo’n goed team nog nooit een prijs hebben gewonnen. Na de EK stop ik als international. Ja, ooit hebben Konterman (nu Glasgow Rangers, Van der Vegt, nu manager FC Zwolle) en ik gezegd dat we bij Zwolle terugkomen. Ik sluit het niet uit. Ik word in elk geval geen trainer. Als speler ben je heel veel weg, als trainer nog meer. Het lijkt me wel leuk om met de jeugd wat te doen.”

Gescout

Toen Stam van DOS Kampen naar Zwolle vertrok, zeiden ze in Kampen dat Stam niet geschikt was voor betaald voetbal. Toen hij naar Willem II getransfereerd werd, riepen ze in Zwolle dat Stam zo weer terug zou zijn. In Tilburg wisten ze zeker dat PSV te hoog was voor hem, net als in Eindhoven toen hij weer later naar Engeland ging. “Dat is precies mijn verhaal. En het ergste is nog dat diezelfde mensen later zeiden dat ze mij gescout hadden. Daarom moet ik ook niet zoveel hebben van het voetbalwereldje. Er zijn zoveel mensen die in het begin tegen je lullen en daarna met je meelopen en dan willen ze allemaal wat van je hebben. Dat hangt me een beetje de keel uit, moet ik je zeggen.” In zijn Engelse boek was het hoogtepunt dat Ferguson alle internationale regels aan zijn laars lapte en met Stam in een hotel onderhandelde. Een boek over zijn Italiaanse avonturen komt zeker niet? “Nee, hoewel ik wel weer een boek zou kunnen schrijven over een jaar in Rome. Er is zoveel gebeurd. Maar nee, ik hoef niet meer zo nodig.”

Jaap Stam als rechtsback bij Lazio Rome. Sober, sterk. Couto klungelt in het centrum op zijn stek. Twente visie. 09/2002

Vorige bijdrage

Beste biljarter ter wereld Marco Zanetti: 'Ich bin ein Hengeloër'

Volgende bijdrage

Nummer 46

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *