Twentevisie Jaargang 14, 2002

Schorsing Jelle Pijl verlengd: Hij moet zich professioneel gedragen

Tasdemir: Tovenaar Twentevisie

Talent Tayfun Tasdemir maakt de verwachtingen in zijn eerste optredens voor Twentevisie ruimschoots waar.

Het seizoen 2002-2003 is voor de biljarters van Twentevisie niet geheel naar wens begonnen: de nieuwe Turkse kopman Tayfun Tas5 demir miste door omstandigheden in Istanbul zijn vlucht, de ‘affaire Jelle Pijl’ is nog steeds niet afgesloten en in de eerste twee wedstrijden werd slechts een luttel puntje gescoord. Dat schamele resultaat lijkt haaks te staan op de ambitie om dit seizoen mee te doen in de strijd om de play-offs (eindigen bij de eerste vier).

“We hadden ons inderdaad een betere start kunnen wensen,” verzucht teamcaptain Ben Velthuis, “maar soms zit het tegen zonder dat je er iets aan kunt doen. Dat geldt voor de gemiste vlucht van Tas5 demir wat ik beschouw als overmacht. Maar ook de toestand rond Jelle Pijl. Zijn optreden naar buiten toe hebben we helaas niet in de hand. En dat ene puntje in twee wedstrijden is inderdaad niet veel, maar je moet daarbij in aanmerking nemen dat we door de afwezigheid van Tas5 demir halsoverkop Marco Zanetti hebben opgetrommeld, die ’s avonds laat arriveerde na een lange reis en direct de volgende dag moest spelen; Zanetti verloor van een ontketende Frédéric Caudron. Bovendien heeft Christian Rudolph zijn ritme nog niet te pakken en Dave Christiani speelde tegen de beste nummer vier van Nederland Frans van Kuyk.”

Jelle Pijl vangt bot

Velthuis kan het allemaal luchtig vertellen, maar intussen hangt het geval Pijl wel nog steeds als een zwarte deken boven het team en bestuur. De regionale pers smult ervan, quotes van Pijl gaan er bij de krant in als zoete koek. Van ontslag wil Velthuis niets weten. “Dat ligt misschien voor de hand, maar Pijl heeft vorig jaar juni met volle verstand een contract getekend. Daarbij horen over en weer professionele verplichtingen, zoals het respecteren van afspraken. Die verplichtingen is hij niet nagekomen en daarom is hij ruim drie maanden geleden geschorst. We hebben de deur echter altijd open gehouden, maar op onze uitnodiging om naar aanleiding van de schorsing te komen praten is hij nooit ingegaan. Die deur blijft overigens open zolang Jelle bij ons onder contract staat, ondanks het feit dat hij ook het tweede weekend niet is komen spelen en we daarom de schorsing hebben verlengd. Pijl roept steeds dat hij nog geld van ons tegoed heeft. Daarover wil ik voor eens en altijd zeggen dat dát een pertinente leugen is. We hebben alle nota’s en dergelijke uit het archief gehaald; die zijn met Jelle doorgenomen en hij heeft ons toen gelijk gegeven. Dat hij nu weer diezelfde verhalen in de pers brengt, bevreemdt en ergert mij, de overige spelers en het bestuur. Twentevisie is een professionele vereniging en koestert haar spelers. Vraag maar na bij de anderen.”

De klasse van Tasdemir

Tayfun Tas5 demir heeft zich in eigen land al ruimschoots bewezen met een aantal nationale titels. Ook in internationale toernooien heeft hij laten zien wat hij kan. Insiders zien hem binnen een paar jaar als de nieuwe wereldkampioen en noemen hem de tovenaar van Twentevisie. Tas5 demir zelf blijft bescheiden: “Ik ben onder de indruk van de ontvangst door het team; heel gastvrij, alles is goed geregeld en ze hebben zelfs Gülsen Araci ingeschakeld die voor mij vertaalt en mij de weg wijst.” Met de komst van Tayfun Tas5 demir (“met dit team kunnen we zeker bij de eerste vier eindigen, dan ben ik voor mijn debuut in Nederland dik tevreden”) die vanaf dit seizoen samen met Marco Zanetti (top vijf van de wereld) de koppositie inneemt, is plek één meer dan goed bezet. Ook op de posities twee (Christian Rudolph) en drie (Ad Koorevaar) zit het wel goed. Maar op de vierde positie moet aanvankelijk gevreesd worden voor enig puntverlies. Velthuis sputtert tegen: “Ik heb weliswaar een zware periode achter de rug, maar ik voel me inmiddels weer als 20 jaar geleden. Het enige dat ik mis is ritme. Uitgaande van de vorm van Pijl vorig seizoen zou hij gewoon op vier hebben gespeeld en Dave Christiani mag slechts vijf keer spelen, omdat hij prioriteit heeft bij Dekker Keukens. Maar die vijf keer gunnen we hem zeker en ik ben er van overtuigd dat hij zijn puntjes zal pakken.”

In het eerste weekend (7 en 8 september) dat Tayfun Tas5 demir voor Twentevisie in actie kwam, won hij van de talentvolle Zuid-Amerikaan Pedro Piedrabuena (GSA Schiphol) in 38 beurten met 50-37 en versloeg hij (uit bij Service Pack) in 37 beurten Eddy Leppens met 27-50, met onder meer een serie van 9.

Vorige bijdrage

Arke Pollux is te groot voor servet en te klein voor tafellaken

Volgende bijdrage

Nummer 38

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *