Roskam Moordkuil Jaargang 08, 2002

Nummer 38

Een asociale miljoenennota. En niet alleen om dat minister Nawijn naar knipmuts Annie Schreijer in klederdracht keek alsof hij haar direct het land wilde uitgooien. Meer belasting betalen, minder inkomen waarbij de middenklasse en de hogere klasse meer worden ontzien dan de onderkaste. Nou ja, wij, het volk wilden die LPF en we krijgen die opportunisten en hun kortzichtige beleid. De zegeningen zijn gas op de plank en die bede. Met zo\’n kabinet ben je inderdaad overgeleverd aan de goden.

En die miljoenennota wordt dan in Twente nabesproken tijdens een traditioneel ontbijtje. Vol goede moed zette ik de wekker om de enige echte vent onder de genodigden aan te horen: Tineke Lodders. Maar ze was er ziek van.

Als ondernemer was Loek de Vries van Koninklijke Ten Cate uitgenodigd. En je mag vinden van De Vries wat je wilt -en ik vind heel wat, weten de vaste lezers van dit stukje-, maar hij trekt zich nergens een reet van aan en leert de zaal dat loonkosten volstrekt onbelangrijk zijn, maar dat het in de grote mensenwereld draait om arbeidsproductiviteit en om hoogwaardige producten die ze in Taiwan niet snel kunnen namaken. Maar dat wilden die burgemeesters in het panel helemaal niet horen.

Ik werd vlak voor het ontbijt gebeld door zo\’n mislukte journalist die nou z\’n brood verdient als voorlichter, concerncommunicatie staat op zijn visitekaartje. De gemeente Enschede een concern? Nou, dan is het wel een teringbedrijf. Die voorlichter meldde trots dat Enschede een heel boze brief gaat sturen aan het rijk over het verdwijnen van de Melkertbanen. Voor de camera zou die brief ondertekend worden en op de bus worden gedaan. Voor welke camera? Wat kan mij die zeikbrief schelen, sukkel.

Weet je wat ik schandelijk vind, concern-communicator met je mooie naampjes en die aardappel in je strot? Die nagemaakte CEO van jou, die Mans, moest zo nodig tijdens het ontbijt de nar uithangen met zijn bijgoocheme columnpjes over de LPF. Maar al die zogenaamd linkse gemeenten hebben jarenlang de werklozen misbruikt. Ik zal je even kort wat geschiedenis bijbrengen, vlerk. Melkertbanen zijn bedacht door de vroegere minister van Sociale Zaken die heel goed begreep dat je werklozen weer aan het werk kunt helpen als je ze werkervaring laat opdoen. Niemand wil een werkloze die zes jaar op zijn bed heeft liggen meuren. Bedrijven waren gedwongen (terecht) om iemand met een Melkertbaan na twee jaar in dienst te nemen. Gemeenten hoefden dat nooit en vooral de PvdA-gemeenten bleken erg goed in het aanstellen van nieuwe slaafjes die jarenlang de schoenen mochten poetsen van de bestuurders. Nooit werden die mensen in dienst genomen, ze moesten zich tevreden stellen met een habbekrats.

En dan nu zo\’n brief. Alsof ik de Japanners zich hoor beklagen dat ze geen troostmeisjes meer mogen gebruiken.

Vorige bijdrage

Schorsing Jelle Pijl verlengd: Hij moet zich professioneel gedragen

Volgende bijdrage

Nummer 39

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *