Twentevisie Jaargang 14, 2002

Voorzitter Olympisch Steunpunt Gerrit Grotenhuis haalt uit naar NOC*NSF

‘Aan ons lot overgelaten’

Gerrit Grotenhuis zou graag zien dat ‘zijn’ Rabobank in de toekomst het NOC*NSF gaat sponsoren

Hij heeft vooralsnog één doel: het voorkomen van het faillissement van het Olympisch Steunpunt in Twente! Gerrit Grotenhuis is voorzitter van het Steunpunt Twente en zit bijkans na het vertrek van Marti ten Kate met de handen in het haar. Stephanie Gomperts heeft (als opvolger) administratief de zaken goed op orde, maar er moet iemand komen die de contacten met het bedrijfsleven kan warm houden. Ten Kate was een topper, maar ook een eenling, en dat betekende onder meer dat de overdracht verre van perfect is geweest. Van het NOC*NSF is niets te verwachten. “We worden aan ons lot overgelaten,” vindt Grotenhuis. En de Rabobank, ‘zijn’ Rabobank, zou over een aantal jaren (als de bank met het sponsoren van wielrennen stopt) het NOC*NSF moeten gaan steunen. “Die is voor alle sportbonden.”

Gerrit Grotenhuis (52), in het dagelijks leven directeur van de Rabobank Enschede, volgde 2,5 jaar geleden Henk Kesler op (die vertrok naar de KNVB) als voorzitter van het Olympisch Steunpunt. “Onze doelstelling is om B-sporters in Twente en Salland de mogelijkheid te bieden door te stoten tot A-sporter. Bsporters krijgen niets, behalve wat reiskosten en medische begeleiding. Met de A-sporters hebben wij weinig te maken, die krijgen geld en een auto. Dat is goed geregeld. Het gat tussen A- en B-sporters is erg groot.” Ten Kate had het plan ontwikkeld om honderd bedrijven jaarlijks duizend gulden te laten sponsoren om 150 sporters de kans te geven zich voor te bereiden op Athene. Met zijn vertrek is dat plan ergens halverwege blijven steken. Er doen nu zo’n vijftig bedrijven mee. Ten Kate had zijn status, leeftijd en charisma mee. “Als hij binnen wam, durfde bij wijze van spreken al niemand meer ‘nee’ te zeggen. Het grootste deel van ons geld komt uit het bedrijfsleven, we kunnen het ons niet permitteren dat te laten doodbloeden.”

Steunpunten inbedden

“We hebben iemand nodig die één dag per week dat soort contacten legt en onderhoudt. En dat is niet gemakkelijk, want we hebben zelf weinig geld om te betalen.” Daar zit de bottleneck, want de rest van de organisatie bij het Steunpunt functioneert goed. “Marti was een eenling, de nadelen daarvan ondervinden we nu.” Het Steunpunt staat er alleen voor, de structuur die het NOC*NSF heeft opgezet, is niet goed, vindt Grotenhuis: “Alle Olympische Steunpunten staan op zichzelf, de één ontwikkelt zich beter dan de ander. Er komt wat geld, voor de rest worden we aan ons lot overgelaten. De Steunpunten zouden ingebed moeten worden in het NOC*NSF. Als je samenwerkt en ondersteuning krijgt, dan ben ik ervan overtuigd dat we veel meer kunnen bereiken met dezelfde hoeveelheid geld. Maar goed, mijn eerste doel is te voorkomen dat onze sporters gaan klagen bij het NOC*NSF dat er in Twente niets meer gebeurt. Ook ten opzichte van de gemeente Enschede, die weer heeft toegezegd de komende jaren ons te subsidiëren. Ik wil ten enenmale voorkomen dat we een dikke rooie streep onder het Steunpunt moeten zetten.”

Ik wil voorkomen dat er een dikke rooie streep door het Steunpunt moet

Rabo Holland House

De Rabobank stopt veel geld in de wielrennerij. “Niet alleen voor de top, het geld is ook bedoeld om het wielrennen van onderop te verbeteren. De ABN AMRO heeft gekozen voor Ajax, dat zouden wij nooit doen. Nee, ze hebben niet gekozen voor tennis, ze sponsoren het toernooi in Rotterdam. Ik denk niet dat er veel geld naar de jeugdopleiding van het tennis gaat. De Rabobank stopt een keer met het wielrennen, daarmee kun je niet eeuwig doorgaan. Ik heb bij het hoofdkantoor in Utrecht aangegeven eens te kijken naar het NOC*NSF. Vergelijkbaar met ons wielerplan, dat is ook het totaal, ook de jeugd. Het NOC*NSF is voor alle sportbonden. Ik vind de ontwikkeling van sport, wedstrijdsport maar ook sport in de breedte, heel belangrijk. Commercieel is het ook heel aantrekkelijk met de Spelen, het Holland House en de Steunpunten in de regio.”

Vorige bijdrage

Omhooggevallen superboeren' bestieren beste restaurant van Nederland

Volgende bijdrage

Nummer 3

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *