Twentevisie Jaargang 14, 2002

Wat zijn de woorden van Geert Steinmeijer waard?

Wat zijn de woorden waard van Geert Steinmeijer?

Tijdens de opname van Memphis wordt het Rabo-beleggingsspel gespeeld. De aanwezigen kunnen een formulier invullen en opschrijven wat zij vermoeden hoe hoog de AEX zal staan tijdens de volgende radio-opname. Handiger is om (gratis) mee te spelen via www.twentevisie.nl. In oktober steeg de AEX van 296 naar 339,36 punten. Op slechts een tiende punt na raadde Aart de Wit dat goed. De Wit (in het dagelijks leven werkzaam bij Bank Artesia) kreeg van Van Es het kistje wijn overhandigd.

Geert Steinmeijer (48), topman van Van Heek Tweka, zei in een uitzending van Radio Oost (naar aanleiding van tegenvallende cijfers in het boekjaar 1999/2000) dat hij binnen twee jaar de problemen in zijn bedrijf opgelost had. Hij was er zo van overtuigd dat hij er aan toevoegde op te stappen als dat niet zou lukken. “Dan moet iemand anders het maar proberen, dan ben ik blijkbaar niet de goede man op de goede plaats.” In interviews is hij een paar keer teruggekomen op die harde uitspraak (waar hij achter bleef staan). Dit boekjaar leed Van Heek Tweka 3,2 miljoen euro verlies. Desgevraagd liet Steinmeijer weten dat de banken en commissarissen hem hadden gevraagd aan te blijven. Wat zijn de woorden van Steinmeijer nog waard?

Dat vraag je je ook af als je de eerste drie regels van zijn persbericht leest: ‘Van Heek Tweka heeft een teleurstellend jaar achter de rug. Ofschoon het verslagjaar 2001/2002 al eerder werd beschouwd als een overgangsjaar, heeft de uitvoering van de opgestelde plannen meer moeite en geld gekost dan oorspronkelijk was begroot’. Of van een jaar eerder, want dat luidde exact hetzelfde. Persberichten met de kopieermachine gemaakt. Voor wie schrijft Steinmeijer die berichten eigenlijk? Voor de journalisten van de regionale media die tot voor kort een blind vertrouwen hadden in de textielondernemer? De teksten kunnen niet bestemd zijn voor beleggers of analisten. Want zijn bedrijf Van Heek Tweka wordt door analisten niet meer gevolgd en beleggers zijn er nauwelijks behalve hijzelf, zijn zakenvriendje Cordia, de ABN AMRO en investeringsmaatschappij Orange Fund. Opnieuw werd het eigen vermogen opgepoetst door een aandelenemissie van 1,16 miljoen aandelen (waarvan Steinmeijer zelf een substantieel deel kocht of moest kopen). Steinmeijer is herhaaldelijk gevraagd wat de beursnotering voor toegevoegde waarde had. Zijn antwoord was steeds dat hij het vertrouwen van de beleggers niet wilde beschamen. Het aandeel is in de afgelopen jaren alleen maar gedaald. Jaren achtereen boekte Steinmeijer verliezen. Die problemen zijn hem te groot of hij is zijn ‘golden touch’ uit het verleden kwijt. Wilden banken en commissarissen hem inderdaad niet kwijt, kunnen ze niemand anders vinden of mocht Steinmeijer aanblijven door zelf weer miljoenen te investeren? Naar het antwoord hebben we niet gevraagd. Het zijn maar woorden nietwaar.

Technische analist

De Amsterdamse beurs volgt net als de afgelopen tijd gewoon ‘Amerika’. Eind oktober meenden veel vooral koopjesjagers dat het dal bereikt was en kochten in waardoor de beurs in de laatste week van oktober met 20% steeg. “Het enthousiasme van de kopers werd ingegeven door meevallende derde kwartaalcijfers van IBM, Microsoft, Citigroup, Bank of America en Philips. En we moeten eerlijk zijn, de stijging was ook te danken aan een grote optie-expiratie. Er moest gekocht worden om zogeheten ‘short’-posities in te dekken,” aldus Sjoerd van Es, beleggingsadviseur van de Rabobank Twente. Veel fundamentele analisten beginnen langzaam weer iets positiever te worden, ze verwachten een stijging alleen het moment waarop weten ze niet. De wens zal in dit geval de vader van de gedachte zijn, want er is geen directe aanleiding dat te veronderstellen. De oorlogsdreiging hangt nog steeds in de lucht, de macroeconomische cijfers zijn niet om over naar huis te schrijven. Technisch analisten zoals de heer Hulsbergen uit Vriezenveen verwachten op korte termijn een opleving, maar daarna acht hij de kans groot dat de index verder zal terugzakken naar een niveau van 150 à 200. Hulsbergen laat cijfers links liggen en laat zich volledig leiden door statistieken onder het mom dat de geschiedenis zich steeds herhaalt. Voor wat het waard is, heeft hij de huidige beursmalaise in een uitzending van Radio Oost eerder aangekondigd. Maar hij werd uitgelachen. “Ik lach hem niet uit, hij voorspelt een teruggang naar de tijd voor 1994. Ik sluit me aan bij de analisten die juist een opleving voor langere duur vermoeden.”

Ten Cate

Van Es wordt steeds enthousiaster over het aandeel Ten Cate. “Ik geef inmiddels een koopadvies hoewel ik echt enthousiast zal worden als Ten Cate de rubberen kunstbedrijven heeft verkocht. Maar je kunt het aandeel nu kopen en er op speculeren dat het flink zal stijgen als het zover is. In de Verenigde Staten is dochter Miradri (dakdekkingsproducten) verkocht. “Een goede zaak, het product past niet echt bij de kernactiviteit, het leverde een knappe boekwinst op en met de opbrengst wordt de schuld verminderd. En opnieuw bewijst CEO De Vries dat de technische textiel de grote moneymaker kan worden. Nu werd er weer een order binnengehaald om een kunstgras veld aan te leggen bij de American Football Club Dallas Cowboys. De koers van Twentsche Kabel steeg met 60% extreem in oktober naar aanleiding van overnamegeruchten door het Franse Nexans. De intrinsieke waarde van TKH bedraagt ongeveer 25,75 euro. “Ik verwacht niet dat een bod zo hoog zal zijn, want TKH is verliesgevend. Maar door de geruchten is de koers weer opgelopen tot 10.50 euro. Je zult zien dat het aandeel binnenkort weer daalt omdat veel beleggers hun winst zullen pakken.”

Kromhof & Pullen

Van Es is dus enthousiast over de toekomst van de beurs. Hij moet wellicht, want zijn baas Rabobank Enschede gaat zich nog nadrukkelijker richten op het bedrijfsleven. De samenwerking met Haaksbergen wordt bekrachtigd per 1 januari 2003 in een fusie waardoor de Rabobank Enschede-Haaksbergen met een balanstotaal van 1,3 miljard (en 48.000 klanten) in de top 10 van de 350 Rabobanken in Nederland komt. In het oosten steekt de bank er nu met kop en schouders boven uit. De Rabo moet het al jaren niet meer hebben van de agrarische sector en richt zich vooral op het grootbedrijf, een sector waarin de ABN AMRO en ING sterk zijn. Nieuw is ook dat de Rabobank Enschede-Haaksbergen zich op de onroerend goed-sector richt. Eerder werd in Enschede al makelaardij Hilbolling en Nuyts opgericht, onlangs werd een meerderheidsbelang genomen in het gerenommeerde landerijenbureau Kromhof & Pullen (waar je onder de 500.000 euro echt niets kunt vinden). De zes werknemers in Markelo blijven gewoon in dienst. “Het is een strategische overname. We willen meer en meer de hele keten van dienstverlening aan de klant aanbieden,” vertelt Dick Dijkman (51), de directeur van de nieuwe Adviesbank die per 1 april volgend jaar open gaat.

Kromhof & Pullen is een strategische overname, we willen de hele keten van dienstverlening aanbieden

Rabo-toren

De Rabobank Enschede aan de Raiffeisenstraat is uit haar jasje gegroeid. De beleggingsanalisten waren al ondergebracht in een schitterend verbouwd pand aan de Hengelosestraat (aan de rotonde tegenover Amicon) en er waren plannen voor een tweede Rabo-toren in het centrum (op de plaats van de vroegere Ormet-melkfabriek). Maar de kosten zouden te hoog worden. Gekozen is om het huidige kantoor te ontlasten door na de fusie meer afdelingen te verplaatsen naar een nieuw pand, ook aan de Hengelosestraat (86-88). “Daar komt de nieuwe Adviesbank. Die is speciaal ontwikkeld voor de grote bedrijven en zeer vermogende particulieren; ongeveer 800 klanten zullen naar deze bank overgaan. Die klanten willen meer advies, vragen een complexere dienstverlening en willen op een andere manier bediend worden.” Dat is een understatement, want de ontvangst bij de Rabobank Enschede (vrijwel zonder parkeergelegenheid) door een benauwd draaideurtje in een raar halletje, laat nogal wat te wensen over. “In de nieuwe Adviesbank worden de grotere beleggingsklanten terzijde gestaan, we hebben daar specialisten op het gebied van bedrijfsovernames, kredieten en zoals gezegd makelaardij. Met die nieuwe Adviesbank gaan we ons ook richten op personeelsvoorziening. We kunnen collectieve pensioenen regelen, de ziektewet uitvoeren voor klanten, zeg maar het hele arbo-traject uit handen nemen.”

Adviesbank

Verder komen in het pand het Team Corporate Clients (achttien medewerkers), tot voor kort de afdeling Grootbedrijf. De nieuwe naam gilt potentiële klanten op de eretribune van FC Twente toe van het dak van de dug-outs. “Corporate Clients valt onder Rabobank Nederland en houdt zich bezig met de bedrijven vanaf 20 miljoen omzet.” De fusie zal geen gevolgen hebben voor de in totaal acht kantoren van de Rabobank Enschede-Haaksbergen. Ook de werkgelegenheid van de 210 mensen is gewaarborgd. De Rabobank Enschede-Haaksbergen is de eerste Rabobank die zijn klanten organiseert via de reguliere bank en Adviesbank. Met de oprichting van de Adviesbank tracht de Rabobank vooral marktaandeel te verwerven van de ABN AMRO die in de sector van de grootbedrijven De Bank is. “Volgens het MKB is de Rabo bij midden- kleinbedrijven al de grootste bank.”
Dick Dijkman, directeur van de nieuwe Adviesbank van Rabobank Enschede- Haaksbergen: “Adviesbank is ontwikkeld voor grote bedrijven en zeer vermogende particulieren.”

Vorige bijdrage

Wegener-topman Victor Doorn is nieuwe voorzitter Kamer van Koophandel

Volgende bijdrage

Twentevisie nodigt lezers uit voor kijkje achter de schermen bij Go Planet

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *