Twentevisie Jaargang 25, 2013

Netwerken corrumperen

De regio Twente kent wellicht de hoogste netwerkdichtheid van Nederland. Daarbij wordt ook in de juni uitgave van Twentevisie weer stilgestaan. Ik hoor alleen maar dat die netwerken zo geweldig zijn. Maar de cijfers wijzen anders uit. Het opleidingsniveau in Twente is lager dan in de rest van het land, het gemiddelde inkomen idem dito, met de werkloosheidcijfers verslaat Twente de rest wel: die zijn hoger…

Zwolle (zonder universiteit!) verslaat de steden in Twente in allerlei economische staatjes met gemak. Zwolle ligt geografisch beter, hoor ik dan. O ja, is het verlegd dan? Want tot voor kort was Zwolle een geinig stadje ergens in het noorden of oosten van het land, zei de gemiddelde Randstedeling.
 Ik draai het om, de kwaliteit van de universiteit en de hogeschool in Twente wordt onvoldoende op waarde geschat. Te beginnen op de universiteit waar een bestuurder de fantastische kreet ‘de ondernemende universiteit’ van de muur stripte. Misschien omdat hij ziet dat zijn hoogleraren tekort schieten of omdat te veel ondernemers de universiteit links laten liggen.
 De Europese Commissie heeft onlangs een onderzoek laten doen naar corruptie: er verdwijnt links en rechts net iets te veel Brussels subsidiegeld om net te doen of je neus bloed. Er zijn diverse onderzoeken uitgezet en aan Saxion is gevraagd een onderzoek te doen naar corruptie. En wat blijkt? Corruptie gedijt ook goed in gebieden met innige netwerken. Zoals Twente. Toen ik het onderzoek (dat in de media weinig aandacht heeft gekregen, want corruptie komt toch alleen voor in Spanje, Griekenland en Italië) las, was ik verbaasd. Als ik om me heen kijk bij al die bijeenkomsten, recepties en interessantdoenerijtjes besef ik ineens dat ze elkaar bij de kloten hebben. Ze staan met de rug naar de rest van de wereld waardoor Twente afglijdt en ze gunnen elkaar de baantjes en de opdrachtjes.

Vorige bijdrage

Krüzen

Volgende bijdrage

Gedeputeerde Theo Rietkerk over de luchthaven en andere etterende dossiers

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *