Twentevisie Jaargang 26, 2014

Kaapstadmagazine.nl enorm succes dankzij Almeloër

In Longstreet (Kaapstad) is de redactie van Kaapstadmagazine.nl (ook in het Engels en Duits) gevestigd. Het bedrijf wordt geleid door Marc Zandhuis uit Almelo (zijn moeder komt uit Geesteren). “Ik dronk een jaar of tien geleden koffie bij een vriendin die net terug was uit Zuid-Afrika en daarover heel enthousiast sprak. Toen heb ik een ticket naar Kaapstad gekocht.” Meer Tukkers kunnen hun draai goed vinden in Zuid-Afrika. “Tukkers en Zuid-Afrikanen zijn echte mensen, ze zijn eerlijk, werken hard en houden van een glas.” De laatste jaren gaat het Zandstra en zijn site voor de wind, maar in de eerste jaren was dat wel anders. “Het was keihard werken, evangelist zijn.” Kaapstadmagazine is de afgelopen zeven jaar uitgegroeid tot een zeer renderend bedrijf. “We hebben meer dan 350.000 lezers per maand, de meerderheid leest de site vanuit het buitenland. We zijn bijvoorbeeld drie keer zo groot als de officiële toeristische site van Kaapstad.”

 Positief

Wat direct opvalt aan de site is dat Kaapstadmagazine alleen goed nieuws brengt. “Stel dat een ‘township’ wordt aangemerkt als moordhoofdstad van de wereld, dan zouden wij bijvoorbeeld een verhaal maken over het project dat daar wat aan doet. Ik zat pas met een journalist in een ‘township’ en hij zei, ‘jammer dat er hier alleen maar zwarten zijn’. Ik zie inmiddels ook veel blanken en hun aantal verdubbelt elk jaar, dat zie ik dan weer. Ik weet ook dat de mensen hier veel meer doneren aan een goed doel dan gemiddeld in Nederland. Heel veel mensen betalen het schoolgeld van het zoontje van de keukenhulp. Veel mensen zetten zich in voor het land en dat wordt helaas niet vaak belicht in de buitenlandse media.”

Gesponsord

Honderdduizenden lezers en heel veel bedrijven die graag adverteren op de site. Veel hotels ook. “Driekwart van het nieuws op de site is onbetaald. Maar ook het betaalde nieuws scoort goed. Een hotel biedt een gospeltour in een ‘township’ aan. Dat hotel betaalt meer aan ons dan aan een vijfsterrenhotel. Waarom? Omdat ze zien hoeveel business uit publiciteit van ons oplevert, in dit geval meer dan 20% van de jaaromzet, weet ik.” Kaapstadmagazine is in de afgelopen jaren jaarlijks in lezers en omzet verdubbeld. “Dat willen we ook proberen in de komende jaren vast te houden.” Op de redactie werken acht mensen aan de site. De aandacht is vooral op lifestyle, toerisme en dus positief gericht. “Vooral nieuws wat je niet had willen missen…” En het werkt als een speer. “De kranten mogen van mij het slechte nieuws brengen.” Heel af en toe bezoekt Zandstra Nederland. Alleen het klimaat al, maakt hem niet enthousiast. Kaapstad is zo slecht nog niet. Vooral als je uitsluitend Kaapstadmagazine.nl leest….

Vorige bijdrage

Spelers gaan voor Paul Polman door het vuur

Volgende bijdrage

Bert van Losser is een bijzonder mens en dat is ie

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *