Roskam Moordkuil Jaargang 04, 1998

Hewlett Packard niet naar Twente

Nummer 3 – 1998

Volgens mij was ik de enige die de vlag uithing toen bekend werd dat Hewlett Packard NIET naar Twente kwam. Prima. Weer een hoop gezeik minder. Want Amerikanen deugen per definitie niet. Die hebben werkelijk overal schijt aan en drukken alles uit in geld.

Zo\’n Texas Instruments, daar schieten toch de tranen van in je ogen. Wat mij betreft doeken ze direct de hele tent op daar in Almelo. Zelfs Van Leersum – de vroegere voorzitter van de Kamer van Koophandel – liet zijn afkeuring over het besluit blijken. Nou, en je moet in Twente heel wat flikken wil ooit een hoogwaardigheidsbekleder zijn afkeuring publiekelijk (!) kenbaar maken. Dat dekt elkaar maar en rotzooit maar een end in de rondte. Ze komen elkaar tenslotte weer op dezelfde nieuwjaarsreceptie tegen. Waar ze volgend jaar ook weer graag voor uitgenodigd willen worden. Dus niet te veel stellinginname.

Enkele jaren geleden werkte er een veelvoud van de  485 werknemers die nu nog bij Texas werken. Het werk gaat in de loop van dit jaar gewoon naar China en als het daar te duur wordt gaat het naar een ander land. Niets te maken met mensenrechten, kinderarbeid of uitbuiting. Het moet gewoon zo goedkoop mogelijk. Klaar. Officieel is slavernij afgeschaft, maar dat regelen die klere-yanks wel even. Juist bij zulke bedrijven zou je een grote organisatiegraad verwachten. Maar het tegendeel is waar. Al loop je je al dertig jaar de pleuris voor Texas, sorry, die Chinees doet het goedkoper, zeker als je hard genoeg slaat.

Ook het Almelose management was kwaad over het bericht dat vlak voor kerst nog even vanuit Amerika op de fax werd gezet. Maar in de afgelopen weken bleken die mensen volledig gehersenspoeld. Gingen het plan nog verdedigen ook. Zullen wel weer een bonus in het vooruitzicht hebben gekregen. In dollars. Bloedgeld.

Binnen tien jaar is Texas Instruments uit Almelo weg. Ik sluit met iedereen die dat wil daarover een weddenschap af. De werknemers weten dat ook. Desalniettemin alleen als protest een halfuurtje ouwehoeren voor de poort… Met toestemming nota bene van de directie. Dat verzin je toch niet. Ze hadden het bedrijf volledig kapot moeten staken. Woedend het werk neerleggen. Voor onbepaalde tijd. Open die vette stakingskassen van de bonden. Dat is de enige taal die ze aan de overkant van de oceaan verstaan. Misschien was dan zelfs zo\’n Amerikaantje ingevlogen om het verhaal toe te lichten.

Met de huidige economische groei en met een beetje solidariteit van de echte Twentse bedrijven zijn die 485 Texas-boys zo weer aan de bak. Maar dan met opgeheven hoofd. En met een notering in de geschiedenisboekjes.

Almelo als terroristenoord op de zwarte lijst van de CIA, direct achter Beiroet en Tripoli. Geweldig.

Vorige bijdrage

Ongelikte beren

Volgende bijdrage

Burgerbelangen en stadspartijtjes

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *