Roskam Moordkuil Jaargang 05, 1999

Nummer 11: miljonairs van FC Twente duur betaald

Waarschijnlijk deze en anders volgende week maakt energieboer Edon bekend dat ze de komende jaren drie miljoen aan FC Twente betalen om op het shirtje te mogen. Drie miljoen per jaar. Dus in totaal gaat het om een veelvoud. Dat geld is onder anderen door u en mij de afgelopen jaren opgehoest. Het is afgeperst kan ik wel zeggen. Want als ze niet zelf de energierekening van je postbankje mogen afschrijven, geven ze je ongestraft een dot boete die ze administratiekosten noemen.

De Edon bereidt zich voor om concurrentie te gaan voeren en gaat nu via FC Twente vast werken aan de naamsbekendheid. Dat mag wat kosten. Als er een product is waarin de prijs allesbepalend is, dan is het wel energie: gas en elektriciteit. Als ik over pakweg tien jaar een producent mag kiezen, neem ik de goedkoopste. Waar moet je anders op beoordelen? De lamp brandt. Of niet. Gaan ze aan het gas een lekker geurtje geven? Sodemieter op. En om straks de concurrentie aan te kunnen, moet de Edon nu werken aan een goed, stevig bedrijf. Een beetje sparen zou ik zeggen. Om de eerste slag te winnen. Geen miljoenen in commerciële televisie stoppen, daar hebben we al een paar netten van. En al helemaal niet in peperdure voetballers. Maar nee, er worden uit de reserveringen miljoenen gehaald voor pr-activiteiten het zal allemaal wel passen in de reclame- en marketingstrategie, maar ik voel me met terugwerkende kracht genaaid. Ik ben gewoon bestolen. Hoe kunnen ze anders die miljoenen overhouden?

En nou gaat de directie lekker wekelijks naar FC Twente. Ik heb eens uitgerekend wat de mogelijkheden zijn: er kunnen 13.000 mensen in dat stadion, zeventien competitiewedstrijden (thuis), nog een paar beker- en vriendschappelijke en misschien Europa Cup-wedstrijden maal 13.000 is 800.000 bezoekers. Dan kunnen bijna alle voetballiefhebbers (en klanten) in Overijssel van mijnheertje Edon een keertje mee.

Zorgverzekeraar Amicon maakt het nog bonter. Van een deel van de dure ziektekostenpremies worden de miljonairs van FC Twente betaald. En nu flikkert Amicon er gewoon 200 man uit. Efficiency, synergie, weet ik veel, verzin maar wat.
Ik begrijp dus niet dat ik de enige ben die kwaad wordt. Waarom worden de ruiten er bij de Edon niet uitgeflikkerd? Waarom eist niemand zijn geld terug? Waarom wordt die Amicon-baas niet in zijn geinige villaatje gegijzeld door een aantal heel boze medewerkers?
Ooit heeft de rijkste man van Twente op het punt gestaan de FC over te nemen. Ik betreur tot op de dag van vandaag dat Dik Wessels wel goed maar niet gek is. Die gekken hebben ze in top van de nutsbedrijven gezet.

Vorige bijdrage

Commentaar: Twente toe aan nieuwe ondernemers

Volgende bijdrage

Nummer 12: vechten, moorden, verkrachten, fusilleren, platbranden, martelen

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *