Roskam Moordkuil Jaargang 05, 1999

Nummer 34: Stomme bedelaars van QtecQ

Stomme bedelaars. Met fluitjes gillen ze nu om aandacht (lees geld) van het moederconcern Begemann in Breda. Dan ben je echt minder. Nu het bedrijf QtecQ in Hengelo echt failliet is, hebben ze ineens een grote bek, die vroegere werknemers. Opportunisme troef. Van het soort dat in slechte tijden met de arm omhoog staat en later vooraan om moffenhoeren kaal te scheren. Niveauloos gepeupel. Incestplegers. Het zijn de engste lafaards. Zonder greintje eergevoel.

Al zeker een jaar is bekend dat QtecQ (het vroegere Holec Projects dat op dringend verzoek van Holec Holland de naam veranderd heeft) door wanbestuur naar de kloten is geholpen. Er lag daarover een vernietigend rapport van een gerespecteerd onafhankelijk onderzoeksbureau.

Een van de topmanagers liet mij geregeld vertrouwelijke correspondentie lezen.

De bonden wisten precies van de hoed en de rand.

En toch gebeurde er niets. Helemaal niets? Toch wel. De werknemers en in het bijzonder die corrupte ellendelingen van de ondernemingsraad deden er alles om te voorkomen dat er ingegrepen werd.

Niet de leiding werd onder druk gezet, maar de vakbondsbestuurders, zij moesten vooral niets doen, hun mond houden en zeker de pers niet te woord staan.

Twee weken geleden voordat uitstel van betaling werd aangevraagd kreeg de FNV voorman nog de wind van voren van zijn eigen achterban omdat hij in het openbaar het vertrek van directeur Larsen eiste. Het zijn een stelletje landwachten die geen nieuwe baan verdienen.

Een in potentie mooi bedrijf is door een stel onbenullen kapot gemaakt.

Een paar week terug belde het hoofd personeelszaken Stelpstra mij: ik moest onmiddellijk ophouden met leugenachtige verhalen op te hangen over QtecQ. Dat kwam de naam van het gezonde bedrijf niet ten goede…

En nou fluiten om geld. Naar hun geld zullen ze bedoelen. Krokodillentranen. Joep was hard, charismatisch en op zijn manier sympathiek. Zijn broer Jeroen en die De Ley, dat is halve onderwereld, daar wil je niets mee te maken hebben, van hen krijg je nog geen duppie. Hoe hard je ook fluit. En terecht wat mij betreft.

Ik hoop oprecht dat de curator een onderzoek instelt naar wanbestuur bij QtecQ. En dat die managers nou eens hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld. Dit lijkt mij typisch zo\’n voorbeeld uit het boekje.

Zouden OR-leden ook vervolgd kunnen worden? Een publieke berisping wegens het schenden van het vertrouwen van honderden werknemers en collaboratie.

Vorige bijdrage

Nummer 30/31: Olf Jacob Johannes Broenink

Volgende bijdrage

Nummer 35: Kok houdt zich niet met minima bezig, alleen met Maxima

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *