Roskam Moordkuil Jaargang 05, 1999

Nummer 35: Kok houdt zich niet met minima bezig, alleen met Maxima

Ik heb een gat in mijn hand van hier tot Tokio. Mijn belastingadviseur Dennis is vaak de wanhoop nabij: uitgaven aanpassen aan je inkomsten en liever niet andersom. Ik bedoel, de financiële teringzooi die het management van QtecQ achterliet, was tenminste nog geregistreerd. Mijn vrienden willen inmiddels veel voor mij betalen, maar me niets meer lenen. Van mijn \’zorgvader\’ Dennis moet ik alles automatisch laten afschrijven om te voorkomen dat ik wekelijks een deurwaardersspreekuur moet instellen. Ik verkeer in de naïeve veronderstelling dat ik mijn verdiensten gewoon kan uitgeven. En dat ligt volgens dezelfde Dennis een stuk genuanceerder.

Kortom, lastenverlichting zou aan mij welbesteed zijn. Maar ik wil het niet, want het deugt niet. Het is een regelrechte schande. Dit land is in stukjes en beetjes verkwanseld. Concurrentie is het toverwoord. En als 51 procent van de bevolking voor een VVD-kabinet had gekozen, had ik er vrede mee gehad: niet zeiken, dit is onze keus. Maar nee, we willen Kok, de staatsman. Kok, de socialist. Kok, ooit voorman van de werklozen en werkenden. Alle pijlers onder een serieuze en sociale beschaving (zoals onderwijs, gezondheidszorg, openbaar vervoer, sociale zekerheid) zijn niet geherstructureerd, zoals Kok ons wil doen geloven, nee, het is naar de kloten geholpen. Ik ga af en toe met de bus of de trein om weer mee te maken waarom ik liever een uur aansluit op de A1. Ooit ben ik voor een reportage mee geweest met een medewerkster van de thuiszorg. Schrijnend. En onderwijs interesseert Kok al helemaal niet, getuige zijn opmerkingen deze week.

Nee hoor, geld zat, laten we het maar teruggeven. Het is een motie van onkunde. Een regering die geen beleid kan maken met reeds geïnd geld. Nederland is perfect, een paradijs. Als je jarenlang een MP-salaris verdient en je uitsluitend op achterbanken van limo\’s laat vervoeren, gaat je blik wat vertroebelen. Zak! Kok kan het tegenwoordig beter vinden met de werkgevers en de ondernemers. Zijn nieuwe vrindjes bleren om goed opgeleide werknemers, ze hebben onvervulbare vacatures. Het zal Kok wel ontgaan dat in Twente 22 oudere werknemers van QtecQ de lul zijn. De werkgevers in de metaal (FME) willen niet toezeggen dat ze die goedopgeleide en ervaren mensen een baan geven zodat hun VUT- en pensioenopbouw niet nog even in de soep draait. Rot toch op met al die werkervaringsplannen, het mag niets kosten.

Zeg het dan.

Kok houdt zich niet meer met minima bezig, alleen met Maxima.

De Argentijnse regering schijnt overigens aan te dringen op een onderzoek naar de familie van de nieuwe vlam van Maxima. Hij schijnt een vader te hebben met een dubieus oorlogsverleden en een corrupte opa.

Vorige bijdrage

Nummer 34: Stomme bedelaars van QtecQ

Volgende bijdrage

Nummer 36: bij FC Twente is het cashen en pleite

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *