Roskam Moordkuil Jaargang 05, 1999

Nummer 46: klassejustitie en bananenmonarchie

Klassejustitie is er altijd al geweest en zal er ook altijd wel blijven. Willekeur is troef, tenzij je met die toffe toga’s op de golfbaan vertoeft. Het grootkapitaal krijgt per definitie gelijk: stakingen worden altijd verboden, bezettingen zijn nooit rechtmatig. Je bent als ordinaire burger zonder geld en zonder vroegere studievrindjes aan de goden overgeleverd als je voor dat volk moet verschijnen om je straf te ondergaan. Ik las onlangs een mooi artikel in de regionale krant over een rechter in Almelo die eerlijk toegeeft dat hij een dronkelap is. Ben je nou in het voordeel of niet bij die vent als je met een glaasje op gepakt wordt?

Ik sta nergens meer van te kijken sinds een rechter begint te janken bij een kinderverkrachtingszaak. Eerst zegt de rechtbank dat die Koopmans, of hoe het meelprodukt dat recht spreekt ook mag heten, zelf kinderen heeft en daarom begon te huilen. Later wordt dat weer tegengesproken, omdat ze wel aanvoelen dat een rechter die betrokken is geen recht kan spreken.

Ik weet wel waarom die Koopmans zo mooi jankte: fijn op alle journaals te zien. Landelijke bekendheid. Je weet soms niet wat je leest in die processen verbaal, wat mensen elkaar aandoen. Met kinderen of dieren. Maar bij die zaken zijn vaak geen camera’s en dus wordt er niet gejankt. Ik ben benieuwd of Koopmans al gebeld is voor een gastrol in één van de soaps van Joop van den Ende.

Of zou Koopmans soms van ellende gehuild hebben omdat de politie voor de zoveelste keer faalde. Ze wisten al maanden wat er gebeurde, maar ze deden niets. Te druk met parkeerbonnen, vermoed ik. Zou je de kit eigenlijk kunnen aanklagen als ze je kind verkrachten en de opsporingsdienst weet dat al maanden?

Dan is er nog de zaak Begemann-QtecQ. Die waardeloze rechter in Breda is gewoon een bange poeperd. Of hij kent Van den Nieuwenhuijzen. Jeroen, wel te verstaan: een rat met geld, heel wat anders dan zijn broertje Joep. Misschien staat die rechter wel op de loonlijst van Begemann, want de zittende directie heeft QtecQ leeggestolen. De werknemers konden aan het gas van Jeroentje. Premies van ziektekosten worden niet betaald, afdracht voor spaarrekeningen van Jan Modaal drukten ze achterover. En nu, nu is er een draad waarmee de kluwen ontrold kan worden. De Bredase mafia heeft een paar foutjes gemaakt, de curator trekt aan de draad en begint een kort geding. Iedere jurist zegt: dit ligt er duimendik bovenop, hier zijn de ratten van Begemann te pakken! Niet voor die bal gehakt in Breda. Volgens hem hoeven er geen aktes van financiële afspraken gemaakt te worden.

Golf ze. Prettige vakantie. Mooie auto, nieuw hè? Bananenmonarchie!

Vorige bijdrage

Commentaar: Te weinig bedrijventerrein in Twente

Volgende bijdrage

Nummer 47: Doe Een Wens bij FC Twente

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *