Roskam Moordkuil Jaargang 05, 1999

Nummer 47: Doe Een Wens bij FC Twente

Ajax bereidde zich in Callantsoog voor op de wedstrijd tegen Mallorca. Niets bijzonders, wat mij betreft. Ik had vlak voor het vertrek afgelopen dinsdag een afspraak met Jan van Halst. Effe bijpraten. De Arena bekijken. Leuk. Jan Wouters gaf een persconferentie: Verlaat speelt niet! Ja, en? Vijf cameraploegen en circa veertig journalisten hoorden dat aan. Goed, Ajax is beursgenoteerd, maar ik herkende niemand van de financiële pers, alleen de sportieve quootjesboeren.

Ik kom bij persconferenties van Grolsch, aandeelhoudersvergaderingen van Koninklijke Ten Cate, ik interview de Stork-topmannen. Nooit zijn daarbij meer dan een handjevol journalisten. Terwijl het dan vaak wél ergens over gaat. Reorganisaties, overnames. Qtecq ging failliet. Een kadertje.

Voor de mening van het voetballende makelaarszoontje wordt bijkans een pagina uitgetrokken. Verlaat verlaat na onderzoek hospitaal: dertig journalisten verdringen zich om de duizelende voetballer, die weliswaar voor 175.000 per maand (!) op de loonlijst staat, maar zijn Mavo net niet kon afmaken.

Een bus kukelt van een winterse berg; zeven doden zijn er te betreuren. Voor iedere dode reist met tegenzin een journalist van een Nederlandse krant of omroep af naar de plek des onheils. Het NOS-Journaal stuurt een busje dat ’s avonds na de uitzending weer vertrekt.

Oude Kamphuis speelt zijn eerste wedstrijd voor Schalke en de halve Nederlandse voetbalpers is afgereisd naar bijna dezelfde plek om hem na afloop te ontlokken dat het best lekker liep en dat hij zich al aardig thuisvoelt.

Onze Overijsselse coryfeeën Jan Bugter en Bram Troost zijn er bij de Arbeidsvoorziening uitgemikt. Ook zij kregen in deze welvaartstaat de werkloosheidskern niet in beweging. Vijf regels.

Volgens Marco van Basten bedraagt een bijstandsuitkering ongeveer vijf mille.

De eerste Sinterklaasfolders kreeg ik al binnen een week in de bus nadat ik terug was van vakantie. De snelste randdebielen in mijn dorp hebben de foute kerststandaardjes al weer in de vensterbank staan.

Vijftig sponsors gaan met FC Twente naar Marbella. De voetballers krijgen alleen bij het idee al hyperventilatie. Alleen maar omdat FC Twente vergeten was 55.000 gulden te reserveren voor een trainingskamp in de zon. Voor 1.750 gulden betaalt iedere sponsor voor zichzelf en een deel voor FC Twente. Vijftien miljoen haalde FC Twente op, afgelopen zomer, dankzij Van Halst en Oude Kamphuis.

Doe Een Wens. Want we zijn toch allemaal niet helemaal goed.

Vorige bijdrage

Nummer 46: klassejustitie en bananenmonarchie

Volgende bijdrage

Nummer 48: De fik in het regiokantoor

Jan Medendorp

Jan Medendorp

Jan Medendorp is gespecialiseerd (interviews, reportages, analyses, commentaren, columns) in sociaal- en financieel-economische onderwerpen, sport, politiek en human interest (voor krant, radio, televisie, maar ook bedrijfsfilms).

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *